Kremlinul a adăugat publicația Meduza, una dintre principalele surse de informație despre Rusia, pe lista „agenților străini”, în baza unei legi controversate, descrise de Parlamentul European și de alte organisme internaționale drept o încălcare a libertăților fundamentale.
Uniunea Europeană a criticat, sâmbătă, decizia Rusiei de a include Meduza pe această listă. O declarație transmisă de Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE)arată că este extrem de îngrijorător că autoritățile din Rusia continuă să restricționeze munca „platformelor independente de presă, precum și a jurnaliștilor independenți". Acțiunile Rusiei încalcă obligațiile internaționale ale acesteia și angajamentele luate față de respectarea drepturilor omului, se arată în declarație.
Publicația independentă Meduza, cu sediul în Letonia, va trebui, potrivit Legii „agenților străini” să adauge pe paginile sale o notificare în acest sens, pentru ca cititorii ruși să știe că este o publicație pe care guvernul Rusiei o consideră astfel și o monitorizează cu atenție.
„Salut, suntem cei mai recenți ’agenți străini’ din Rusia”, a scris publicație pe Twitter, precizând apoi că, deși șansele de succes sunt infime, va face totuși apel la această decizie.
Pe lângă Meduza, fără a oferi explicații, Ministerul Justiției din Rusia a adăugat pe listă și un proiect online mai puțin cunoscut, realizat în Moscova, care se descrie drept „publicație specializată în lupta anticorupție”.
Legea „agenților străini” a fost adoptată în 2012. Ea prevede „înregistrarea” ca atare a organizațiilor neguvernamentale care primesc finanțare din străinătate și pe care guvernul le consideră implicate politic. Modificările periodice ale Legii au vizat presa finanțată din străinătate.
Cazul RFE/RL
În 2017, Rusia a adăugat pe listă mai multe redacții de limbă rusă a Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). Săptămâna trecută, biroul de la Moscova al Europei Libere (RFE / RL LLC) a cerut Curții Europene a Drepturilor Omului să acorde în mod urgent măsuri provizorii prin care să determine Federația Rusă să renunțe la punerea în aplicare a 520 de „protocoale administrative” pe care le-a pus sau a amenințat că le va pune în aplicare împotriva organizației media începând cu ianuarie 2021. RFE / RL LLC susține că acțiunile Rusiei încalcă drepturile la libertatea de exprimare și libertatea presei protejate de articolul 10 din Convenția europeană a drepturilor omului și că, dacă Curtea nu acționează acum, RFE / RL LLC și directorul său general , Andrey Shary, vor suferi daune ireversibile.
Îți mai recomandăm Biroul de la Moscova al Radio Europa Liberă dă în judecată Rusia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului