Rusia a atacat cu drone instalațiile portuare din regiunea Odesa și capitala Ucrainei

O lovitură cu drone surprinsă de o cameră de fotografia, la Kiev, 1/2 august.

Dronele rusești au avariat infrastructura portuară din Odesa și au vizat capitala Kiev din mai multe direcții, au declarat miercuri autoritățile ucrainene.

Armata ucraineană a anunțat că a respins dronele Shahed de fabricație iraniană, lansate din Marea Azov prin Marea Neagră, care vizau regiunea Odesa.

„Ținta evidentă a inamicului a fost infrastructura portuară și industrială a regiunii. Forțele de apărare aeriană au lucrat non-stop timp de aproape 3 ore”, a scris Comandamentul Operațional Sud pe Telegram.

Lovitura a avariat infrastructura portuară, a declarat guvernatorul regional Oleg Kiper, care a adăugat că nu au fost raportate victime.

„Ca urmare a atacului, au izbucnit incendii la instalațiile portuare și la infrastructura industrială din regiune.”

Rusia a început să lovească Odesa, unul dintre principalele porturi ale Ucrainei, după ce s-a retras, luna trecută, din acordul care permitea Ucrainei să exporte cereale pe Marea Neagră, în ciuda războiului.

În acest context, porturi mai mici, ca Izmail și Reni, au devenit esențiale pentru aprovizionarea globală cu alimente. Dar și aceste porturi au devenit ținte: Rusia a atacat Reni cu drone pe 24 iulie.

Îți mai recomandăm Rușii au bombardat Portul Reni, la 200 de metri de granița cu România. Reacția autorităților de la București

Săptămâna trecută, Kievul a avertizat că nu are mijloacele necesare pentru a se apăra împotriva atacurilor Rusiei asupra infrastructurii de transport a cerealelor, care blochează porturile ucrainene.

Atacuri și asupra Kievului

La Kiev, peste 10 drone rusești au fost doborâte în timpul unui atac nocturn asupra capitalei, a declarat miercuri administrația militară a orașului.

„Grupuri de drone au intrat simultan în Kiev din mai multe direcții. Cu toate acestea, toate țintele aeriene au fost detectate și distruse la timp de forțele și mijloacele de apărare aeriană”, a declarat Serghei Popko, șeful administrației militare din capitala Ucrainei.

El a adăugat că Rusia a folosit drone Shahed de fabricație iraniană, resturile lovind mai multe zone din capitală.

O explozie a unei drone este văzută pe cer deasupra Kievului în timpul unui atac rusesc cu drone. 2 august 2023.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko a declarat că nimeni nu a fost ucis sau rănit în atac.

Atacurile vin la o zi după ce Rusia a declarat că a doborât un val de drone ucrainene care au vizat Moscova, Crimeea și nave rusești din Marea Neagră. Un zgârie-nori din districtul financiar al Moscovei a fost lovit pentru a doua oară în câteva zile.

Luni, Rusia a anunțat că își va intensifica atacurile asupra infrastructurii militare ucrainene ca răspuns la atacurile cu drone de pe teritoriul său.