Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, a spus despre partidul AUR că este singura excepție din politica României de la „poziția neprietenoasă” față de Rusia și de la consensul proatlantic și proeuropean de la nivelul elitei politice.
„Există un consens proatlantic și proeuropean destul de larg în elita politică românească, nu există probleme aici. Dar dacă conducerea politică adoptă o poziție clar neprietenoasă față de Rusia, atunci există și alte opinii în societate.
Românii care fac afaceri, urmăresc politica sau sunt interesați de viața culturală apreciază mult mai realist importanța relațiilor de bună vecinătate cu Rusia”, a spus ambasadorul rus într-un interviu acordat agenției ruse Tass, preluat de Radio România Actualități.
El a criticat lipsa de „pragmatism” a clasei politice românești și a apreciat „vocea” din Parlament a deputaților „individuali” de la AUR și i-a victimizat că sunt numiți „agenți ai Kremlinului” atunci când vorbesc despre „interese naționale”.
„Din păcate, acest pragmatism se manifestă foarte slab la nivel politic. Doar deputații individuali sunt capabili să-și ridice vocea în Parlament, iar când încep să vorbească despre interese naționale, începe «coșmarul» - sunt acuzați că sunt «agenți ai Kremlinului».
Există o excepție aici: la ultimele alegeri parlamentare, Alianța naționalistă pentru Unirea Românilor (AUR) a reușit să intre pe neașteptate în Parlament. În timp ce cercurile politice românești vorbeau deja deschis despre necesitatea de a se supune voinței noului hegemon neocolonial - SUA, acest partid a început să vorbească cu voce tare despre interesele naționale, deși într-un mod foarte aparte «româno-unionist», aşa cum este adesea numit. În concluzie, voi spune că întrebarea dacă sentimentele realiste din societatea românească pot influența relațiile interstatale rămâne deschisă”, a adăugat Kuzmin.
Interviul a fost acordat la scurt timp de la decizia autorităților române de a reduce personalul de la Ambasada Rusiei în România pe principii de reciprocitate cu numărului angajaților de la Ambasada României în Rusia.
Îți mai recomandăm Cravata roșie de pionier, lupul dacic și supraviețuirea național-comunismului în România