Rusia atacă Ucraina cu 13 drone iraniene. ONU: 32 de prizonieri de război ucraineni, executați de forțele ruse în această iarnă

Polițiștii inspectează un crater făcut de o explozie a unui proiectil rusesc ăn orașul Harkov.

Oficialii militari ucraineni au anunțat că Rusia a lansat 13 drone iraniene Shahed asupra Ucrainei peste noapte, dintre care 10 au fost doborâte deasupra regiunilor Harkov, Sumî și Kiev. Cel puţin patru persoane au murit. Moscova afirmă ca a respins un atac ucrainean cu rachete.

„Unități de rachete antiaeriene, grupuri mobile de foc, echipamente de război electronic au fost implicate în respingerea atacului aerian (rusesc n.red), a declarat șeful forțelor aeriene ucrainene, Mikola Oleșciuk, care a adăugat că dronele au fost lansate din regiunea rusă Kursk.

La Harkov, care avea o populaţie de aproape un milion şi jumătate de locuitori înainte de război, un bombardament rusesc a ucis cel puţin o persoană şi a rănit 19, inclusiv patru copii, lovind ţinte civile, au anunţat autorităţile locale.

Potrivit primelor informaţii ale Parchetului General, două bombe de mare putere lansate de un avion au avariat blocuri de locuinţe, o şcoală şi o grădiniţă în cursul după-amiezii de miercuri.

De asemenea, patru persoane au fost rănite în bombardamente nocturne şi într-un atac cu dronă în zonă, a spus guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov.

Alte două persoane au fost ucise în atacuri în alte părţi ale Ucrainei.

Guvernatorul regiunii Herson din sudul ţării a declarat că o femeie în vârstă de 61 de ani a murit în casa sa în timpul unui atac cu drone asupra satului în care locuia, situat pe unul dintre malurile Niprului.

O persoană a fost ucisă de focuri de artilerie la Nikopol, un oraş din sud-estul ţării, a anunțat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serghei Lissak.

De asemenea, opt civili au fost răniţi în Nikolaev, un mare oraş din sudul Ucrainei, în urma unui atac cu rachete balistice, potrivit primarului acestuia, Oleksandre Sienkevitci.

Explozia unei mine într-un sat din regiunea sudică Herson a ucis o persoană şi a rănit o a doua, ale cărei picioare au trebuit amputate, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin.

La rândul ei Rusia a anunțat că sistemele sale de apărare aeriană au doborât 18 rachete în apropierea orașului de frontieră Belgorod, într-un nou atac care survine pe fondul intensificării loviturilor reciproce de la granița Ucrainei cu Rusia.

Guvernatorul Belgorodului a declarat că o persoană a fost rănită în timpul barajului de rachete.

Îți mai recomandăm Noi raiduri aeriene rusești la Kiev, Odesa și Nikolaev

ONU: 32 de prizonieri de război ucraineni au fost executați în captivitate

Cel puțin 32 de prizonieri de război ucraineni au fost executați de forțele ruse între 1 decembrie 2023 și 29 februarie 2024, arată un raport al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), publicat marți, 26 martie.

Raportul OHCHR notează că a confirmat 12 cazuri de execuții a prizonierilor de război ucraineni capturați în timpul iernii, ceea ce sugerează că unii dintre ei ar fi fost executați în grup.

Raportul pornește de la interviurile cu 60 de soldați ucraineni eliberați din captivitate.

Relatările lor au confirmat fapte de tortură, tratamente inumane sau degradante și pedepse severe aplicate pe scară largă prizonierilor de război ucraineni aflați în captivitate în Rusia.

De asemenea, sunt confirmate și condițiile de detenție care nu respectă dreptul internațional, precizează OHCHR.

OHCHR a intervievat, de asemenea, 44 de prizonieri de război ruși care nu au relatat cazuri de tortură în locurile oficiale de detenție ucrainene.

Totuși, organizația precizează în raport că există acuzații credibile privind torturarea și aplicarea de rele tratamente prizonierilor ruși. Aceste acte ar fi avut loc în locurile de tranzit, după scoaterea prizonierilor de pe front.

Îți mai recomandăm Varșovia cere explicații Moscovei după ce o rachetă a intrat în spațiul aerian polonez
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.