Rusia și Belarus nu vor fi invitate la Jocurile Olimpice de la Paris. Sportivii trebuie să concureze sub steag neutru

Pe 20 februarie 2014, Rusia a invadat Crimeea și estul Ucrainei în ultimele zile ale Jocurilor Olimpice de la Soci (7-23 februarie).

Comitetul Olimpic Internațional (IOC) a anunțat joi că nu va invita Rusia și Belarus la Jocurile Olimpice de la Paris. Decizia nu afectează sportivii cu pașapoarte rusești și belaruse, însă, ei vor putea concura ca „sportivi individuali neutri” și neorganizați în echipe.

IOC a precizat că va decide ulterior dacă și sub ce condiții ar putea concura rușii și belarușii drept sportivi neutri.

IOC a emis o interdicție explicită, însă, asupra oficialilor ruși sau belaruși și asupra sportivilor care susțin în mod activ războiul și cei care se află sub contract cu armata rusă sau belarusă. Niciunui sportiv nu i se va permite să prezinte simboluri naționale ale Rusiei sau Belarusului: steaguri, imnuri, culori sau alte embleme.

Guvernul ucrainean a declarat că va boicota competițiile sportive care permit participarea rușilor sau belarușilor. Răspunsul IOC este că niciuna dintre competițiile internaționale organizate până acum la care au concurat sub steag neutru rușii și belarușii „nu s-a prăbușit haotic, ci au decurs fără niciun incident. Sportivii au concurat cu respect reciproc și respect pentru regulile sportului”.

IOC a criticat faptul că Ucraina permite doar unora dintre sportivi să participe la competițiile internaționale care le-ar permite calificarea la Jocurile Olimpice.

„Sportivii ucraineni sunt sancționați de propriul guvern. Este greu de înțeles de ce sportivilor ucraineni le este permis să concureze la tenis dar nu la tenis de masă. La ciclism, dar nu la înot”, a punctat IOC, care a recomandat guvernului ucrainean să le permită sportivilor să participe la evenimentele calificante pentru a avea ocazia să concureze la Paris.

Guvernul Rusiei a acuzat IOC că sunt agenți ai SUA, că își încalcă neutralitatea politică și că măsurile împotriva lor sunt „inacceptabile, umilitoare și discriminatorii”.

Răspunsul IOC este că nu politizează sportul, ci că pune accent pe sportivi.

Criticați pentru permiterea participării rușilor și belarușilor de către mai multe țări europene, IOC le numește, indirect, ipocrite: „Nu am văzut niciun comentariu din partea lor despre atitudinea față de sportivii ai căror țări sunt implicate în celelalte 70 de războaie, conflicte armate și crize de pe glob”.

Îți mai recomandăm Tensiuni în sport pe tema participării sportivilor din Rusia și Belarus. Nu e loc nici de-o strângere de mână