Rusia respinge cererea SUA de a-l vizita pe jurnalistul Evan Herșcovici

Rusia a respins cererea ambasadei SUA de a-l vizita pe jurnalistul american Evan Gershkovich (Herșcovici), în replică la refuzul Washingtonului de a le acorda vize jurnaliștilor care-l însoțeau la ONU pe ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Ministerul de Externe al Rusiei a respins cererea ambasadei SUA de a-l vizita în închisoare, pe 11 mai, pe jurnalistul de la Wall Street Journal, Evan Gershkovich (Herșcovici), arestat la sfârșitul lunii trecute.

Acuzat de spionaj, jurnalistul de 31 de ani riscă 20 de ani de închisoare. El a fost arestat la sfârșitul lunii trecute de Serviciul Federal de Securitate (FSB) rus, urmaș al fostei KGB.

Ministerul rus de Externe a spus că decizia a fost luată în replică la refuzul Washingtonului de a le acorda vize reprezentanților presei ruse care-l însoțeau pe ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în timpul vizitei sale la Organizația Națiunilor Unite de luni, scrie The Guardian.

Lavrov a condus o sesiune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema multilateralismului, în care a spus că omenirea trăiește cea mai periculoasă perioadă după războiul rece. El a cerut să aducă cu el jurnalişti din Rusia, dar acestora li s-a interzis intrarea în SUA.

Herșcovici a fost vizitat anterior de Lynne Tracy, ambasadorul SUA în Rusia.

El a fost arestat luna trecută în orașul Ekaterinburg, din Rusia și a apărutîn fața instanței joi. O instanță din Moscova i-a judecat și respins apelul împotriva arestării și deținerii sale la Lefortovo, o fostă închisoare KGB, în timp ce este anchetat pentru spionaj.

Președintele Joe Biden a cerut Rusiei să-l elibereze pe Herșcovici. „Dă-i drumul”, a spus Biden.

Secretarul de presă de la Casa Albă, Karine Jean-Pierre, a spus că acuzațiile de spionaj aduse lui Herșcovici sunt „ridicole”.

Perspectiva unei eliberări rapide pare din ce în ce mai puțin probabilă, pentru că oficialii ruși continuă să vorbească despre jurnalist în termeni care sugerează că condamnarea sa este inevitabilă.

„Avem de-a face cu activitate desfășurată sub acoperirea jurnalismului, activitate care este în esență spionaj. De când a fost prins în flagrant, situația este simplă”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Vladimir Putin.

De la invazia totală a Ucrainei, majoritatea jurnaliştilor ruşi independenţi au părăsit ţara, după o serie de noi legi represive care, în esenţă, au făcut ca jurnalismul onest, care nu respectă criteriile propagandei de la Kremlin, să devină ilegal.

Mulți jurnaliști străini au plecat, dar câțiva dintre ei au rămas pe parcursul unor delegații scurte.

Arestarea lui Herșcovici a schimbat miza. „Este un mesaj pentru jurnalişti şi este, de asemenea, un mesaj foarte important pentru elitele ruse: nu vorbiţi cu jurnaliştii străini. Țineți-vă gura”, a declarat Eugenia Albats pentru The Guardian. Eugenia este unul din jurnaliștii ruși care au părăsit țara vara trecută.

Să fii corespondent străin în Rusia nu a fost niciodată ușor. Obținerea sau reînnoirea acreditării oficiale ar putea fi un proces lung și plictisitor, iar insinuările de „rusofobie” sau acuzațiile de spionaj sunt frecvente, asezonate cel mai adesea cu multă ostilitate și intimidare.

Dar până acum, cel mai rău lucru posibil care li se putea întâmpla corespondenților străini era să fie deportați sau incluși pe lista neagră.

Arestarea lui Herșcovici duce miza în cu totul altă zonă și arată că autoritățile ruse sunt acum dispuse să aresteze chiar și un reporter celebru, de la o publicație la fel de celebră și cât se poate de onorabilă, și-i va determina pe foarte mulți jurnaliști să se gândească bine înainte dacă mai riscă să devină corespondenți în Rusia.

„În vremea sovietică existau linii roșii clare. La noi era cunoscut, cred că era cunoscut de jurnaliştii străini, ce puteau face şi ce nu. Acum nu există linii roșii: pur și simplu nu știi”, a spus Albats.

Îți mai recomandăm Președintele Joe Biden cere Rusiei să-l elibereze pe jurnalistul de la Wall Street Journal