Rusia și China ar plănui un tunel pe sub Marea Neagră care să lege Rusia de Crimeea - Washington Post

Podul Crimeei care leagă Rusia continentală și peninsula Crimeea peste strâmtoarea Kerci, după un atac ucrainean. 8 octombrie 2022.

Oameni de afaceri ruși și chinezi cu legături guvernamentale ar fi discutat despre construirea unui tunel pe sub Marea Neagră, care să lege Rusia de Crimeea, scrie Washington Post. Tunelul ar fi o rută de transport protejată de atacurile Ucrainei, care a lovit de mai multe ori podul Kerci.


Discuțiile, cele mai recente în octombrie, ar fi fost declanșate de îngrijorările ale Rusiei privind securitatea podului de peste strâmtoarea Kerci, esențial pentru activitatea de aprovizionare a armatei ruse. Podul a fost bombardat de două ori de Ucraina și rămâne o țintă vulnerabilă de război.

Negocierile arată hotărârea Rusiei de a-și menține controlul asupra Crimeei, anexată ilegal în 2014, precum și dependența tot mai mare a Moscovei de China ca sursă de sprijin global, comentează Washington Post (WP).

Construirea unui tunel, ca rută alternativă de transport la pod, e un proiect foarte dificil de realizat. Oficiali americani și experți în inginerie, consultați de WP spun că lucrările ar costa miliarde de dolari și ar dura ani de zile, în condițiile în care ar fi mereu expuse atacurilor ucrainene.

Cu toate acestea, Rusia are motive serioase să lanseze proiectul, pentru că lipsa unei victorii decisive în război menține riscul ridicat al atacurilor ucrainene asupra podului Kerci.

Îți mai recomandăm Rusia construiește noi căi ferate către Mariupol și Donețk, în Ucraina


Proiectul ar prezenta, de asemenea, riscuri politice și financiare pentru China, adaugă WP. Beijingul nu a recunoscut niciodată oficial anexarea Crimeei de către Rusia și, astfel, companiile sale ar putea fi sancționate de SUA și UE, dacă s-ar implica într-un asemenea proiect.

Cu toate acestea, există cel puțin o companie chineză interesată, scrie cotidianul american, folosind informații obținute de la serviciile de informații ucrainene dar și din surse independente.

Ucraina a declarat recuperarea Crimeei drept unul dintre principalele sale obiective de război.

Propunerea de construirea a unui tunel pe sub Marea Neagră vine în timp ce Rusia avansează cu alte proiecte de infrastructură în teritoriile pe care le-a ocupat din 2014 sau le-a confiscat de la invazia de anul trecut. Imagini recente din satelit au arătat noi secțiuni de cale ferată de-a lungul coastei Mării Azov, parte a unei rute terestre ocupate care leagă și Rusia de Crimeea.

Îți mai recomandăm Nou atac asupra podului care leagă Rusia de Crimea, sâmbătă după amiază