Rusia construiește noi căi ferate către Mariupol și Donețk, în Ucraina

Războiul a afectat căile ferate ucrainene, deși în teritoriile neocupate compania de stat funcționează corespunzător. În zonele ocupate, rușii doresc să lege orașele ucrainene de cele rusești.

Rusia a început să construiască căi ferate care leagă orașele Mariupol și Donețk din Ucraina de Rostov-pe-Don, în Rusia, și de Peninsula Crimeea ocupată în 2014. 

Informația provine de la Petro Andriushchenko, consilierul primarului în exil din Melitopol, care a postat pe Telegram mai multe fotografii cu șantierul din jurul unui nou pod de cale ferată.

Potrivit acestuia, noua infrastructură le-ar fi folositoare rușilor ca să-și reducă dependența de podul Kerci din Crimeea, țintă comună a atacurilor ucrainene și punct slab al apărării rusești.

Podul a fost atacat de către ucraineni pe 17 iulie și din nou în august, cu ajutorul dronelor marine. Nu a fost reparat complet între timp. O explozie majoră pe pod a avut loc și în aprilie 2023 și octombrie 2022.

Îți mai recomandăm Nou atac asupra podului care leagă Rusia de Crimea, sâmbătă după amiază

Atacuri constante ale dronelor ucrainene închid podul Kerci adesea, ceea ce este o problemă pentru transporturile de război ale Rusiei.

Ucraina își asumă rar responsabilitatea pentru astfel de atacuri strategice, dar oficialii ucraineni au declarat de mai multe ori că distrugerea infrastructurii militare a Rusiei este crucială pentru contraofensiva sa.

Tot în strâmtoarea Kerci, în august, a fost avariat un petrolier rusesc în urma atacurilor dronelor ucrainene.

Îți mai recomandăm Rusia acuză Ucraina pentru noul atac asupra Podului Kerci, care face legătura cu Crimeea. Două persoane ar fi murit