Rusia pregătește legiferarea stării de urgență. Putin a fost testat negativ de coronavirus

Mihail Mușustin

Duma de Stat de la Moscova a acordat un vot preliminar în favoarea legislației care să-i permită premierului Mihail Mișustin declararea stării de urgență, în condițiile în care Rusia a ajuns la 2.337 de contaminare cu noul coronavirus și 17 morți, o creștere de 27% a numărului de cazuri într-o singură zi.

Legea aprobată îi permite premierului să declare stare de urgență pe cuprinsul țării și să conducă adopte legi obligatorii.

Duma de Stat a mai aprobat și înăsprirea pedepselor, până la cinci ani, pentru diseminarea deliberată a informațiilor false în timpul „urgențelor care au la origine cauze naturale sau create de om”. Se vor aplica, potrivit noii legislații, și pedepse de 7 ani celor care încalcă regulile de igienă sau pe cele sanitare pe timpul carantinei.

Modificările legislative survin după anunțurile oficialilor din sănătate, potrivit cărora cazurile de contaminare cu coronavirus au crescut într-o singură zi cu 500, ajungând la 2.337. În ultima săptămână, cazurile raportate de Rusia au crescut în fiecare zi, după ce, în lunile februarie și în prima parte a lunii martie stagnau la circa 15-30 de cazuri.

În noaptea de luni spre marți, Rusia a raportat o creștere a numărului de decese, opt, ajungând la un total de 17.

Marți, medicul șef al unui spital moscovit a fost testat pozitiv. „M-am izolat în biroul meu, unde am tot ce este nevoie pentru a lucra online, pentru a conduce spitalul și a da consultații la distanță”, a anunțat pe facebook șeful spitalului, Denis Protsenko.

Protsenko l-a condus săptămâna trecută pe președintele rus, Vladimir Putin, într-o vizită pe care acesta a făcut-o la spitalul pe care îl conduce. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că nu trebuie să existe motive de îngrijorare, pentru că Vladimir Putin s-a testat regulat, iar toate rezultatele au ieșit negative.

Locuitorilor Moscovei li s-a cerut de ieri, 30 martie, să stea acasă, iar Mișustin le-a spus guvernatorilor regionali să ia măsuri similare, în cadrul unei ședințe de urgență.