Vladimir Putin urma să țină marți un discurs în să prezinte obiectivele pentru al doilea an al invaziei rusești în Ucraina, la o zi după ce președintele american Joe Biden a vizitat capitala ucraineană, promițând că va fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie, transmite Reuters.
După vizita sa surpriză la Kiev, președintele SUA a zburat în Polonia, unde marți va ține un discurs despre modul în care Statele Unite au contribuit la mobilizarea lumii pentru a sprijini Ucraina și va sublinia sprijinul american pentru flancul estic al NATO.
„Când Putin și-a lansat invazia în urmă cu aproape un an, a crezut că Ucraina este slabă și că Occidentul este divizat. A crezut că poate rezista mai mult decât noi. Dar s-a înșelat amarnic”, a declarat Joe Biden.
De la începutul începutul invaziei sale și asaltul asupra Kievului, care a început pe 24 februarie în urmă cu un an, forțele rusești au fost respinse de o rezistență neașteptat de aprigă, mai scrie Reuters.
Constituția Rusiei prevede că președintele trebuie să țină anual un discurs în fața parlamentului, iar Putin nu a mai făcut-o din aprilie 2021, scrie RFE/RL.
Dar în discursurile și remarcile, atât înainte, cât și după începerea invaziei, Putin a repetat informații cunoscute și adesea false despre Ucraina, atacând Washingtonul și Occidentul.
Cum ar putea arăta discursul lui Putin
Rămâne de văzut ce le va prezenta Vladimir Putin reprezentanților din elita politică și militară a Rusiei cu privire la conflictul din Ucraina, în discursul dincele două camere ale parlamentului, de la ora 11:00 (ora României).
În decurs de un an, războiul Rusiei a ucis zeci de mii de civili și soldați ucraineni, orașele au fost reduse la ruine, iar milioane de oameni au fost obligați să fugă din casele lor.
De asemenea, Putin va prezenta analiza sa asupra situației internaționale și va expune viziunea sa asupra dezvoltării Rusiei după ce Occidentul i-a impus sancțiuni radicale, potrivit unei comunicări a Kremlinului.
Iată marile scenarii evidențiate de RFE/RL:
- Escaladare: După ce a suferit eșecuri și a pierdut porțiuni din teritoriul ucrainean pe care forțele sale le-au cucerit, Rusia se află în mijlocul unei noi ofensive în estul Ucrainei, în special în Donbas - regiunile Donețk și Luhansk, unde a intensificat atacurile la sfârșitul lunii ianuarie.
- Retragere ori depășirea unor linii roșii? Pare foarte puțin probabil ca Putin să dea vreun semnal de retragere, darămite să vorbească direct despre concesii. În primul rând, cele mai grave eșecuri de pe câmpul de luptă de până acum au avut loc anul trecut, iar discuțiile despre faptul că forțele rusești vor fi împinse mult mai departe în viitorul apropiat s-au liniștit până în 2023. Mai probabilă decât o cedare ar putea fi un nou ultimatum adresat Kievului și Occidentului, o încercare de a trasa noi „linii roșii” sau de a amenința cu consecințe concrete pentru depășirea celor existente.
- Amenințări nucleare: Putin și alți oficiali ruși, în special fostul președinte Dmitri Medvedev, au lansat amenințări cu privire la o eventuală utilizare a armelor nucleare în legătură cu războiul din Ucraina.
Rusia susține că a anexat aproape o cincime din Ucraina, în timp ce Occidentul a promis zeci de miliarde de dolari în ajutor militar pentru Kiev.
Îți mai recomandăm Joe Biden a ajuns în Ucraina, într-o vizită surpriză: Un an mai târziu, Kievul rămâne în picioare