Rusia emite un mandat de arestare în lipsă pe numele jurnalistului român Mircea Barbu

Jurnalistul român Mircea Barbu, într-o captură de ecran a reportajului pe care l-a realizat în regiunea rusească Kursk.

Judecătoria Leninski din regiunea rusească Kursk a emis un mandat de arestare în lipsă pe numele jurnalistului român Mircea Barbu, pe care îl acuză de trecere ilegală a frontierei de stat.

Mircea Barbu – fost jurnalist la Europa Liberă România – în prezent corespondent HotNews, este acuzat de departamentul de frontieră al FSB (serviciul secret al Federației Ruse) că ar fi intrat fără drept pe teritoriul Rusiei pentru a realiza un reportaj din zona Kursk.

Alături de alți jurnaliști străini, Barbu a relatat din localitățile rusești în care soldații ucraineni au intrat, începând cu luna august.

„Cetăţeanul român Barbu Mircea, alături de persoane neidentificate, venind de pe teritoriul Ucrainei, a intrat pe teritoriul Federaţiei Ruse pentru a relata despre invazia, la 6 august 2024, a formaţiunilor armate ale Ucrainei […] pe teritoriul districtului Sudzhansky din regiunea Kursk din Federația Rusă”, se arată în decizia judecătorilor ruși, citați de agenția Interfax.

Mircea Barbu este acuzat de trecere ilegală a frontierei de stat a Federației Ruse.

Potrivit Interfax, FSB a deschis dosare pe numele a 14 jurnaliști străini la finele lunii august. Ei sunt acuzați că au intrat pe teritoriul Rusiei alături de armata ucraineană pentru a relata de la fața locului.

Îți mai recomandăm Rusia investighează trei jurnaliști străini, printre care și Mircea Barbu, pentru că au intrat în Kursk

Pe 7 octombrie, mandate de arestare în lipsă au mai fost emise și pe numele jurnalistelor italiene Simone Traini și Stefania Battistini, iar pe 11 octombrie instanța l-a arestat în lipsă pe jurnalistul american Nick Payton Walsh.

Arestarea în lipsă se poate transforma în încarcerare dacă jurnaliștii ar mai intra pe teritoriul Rusiei sau dacă statele lor de origine ar fi de acord cu extrădarea în fața justiției ruse.

Mircea Barbu spune pentru pentru Europa Liberă că nu știa că autoritățile din Rusia au cerut arestarea sa în lipsă, însă „având în vedere climatul actual, nu este o surpriză”.

„Mă așteptam să existe reacții din partea autorităților, mai ales având în vedere că am relatat despre situația din Kursk fără să ascund că am făcut acest lucru de la fața locului. Este un semn clar că munca jurnaliștilor este monitorizată și, în multe cazuri, ostilă Kremlinului.”

Jurnalistul român crede că includerea sa de către Rusia pe o listă de persoane căutate internațional pentru simplul fapt că a relatat despre situația frontului în Kursk „spune multe despre cum autoritățile ruse gestionează informațiile despre acest război.”

„E o încercare de intimidare, dar nu mă va opri din a-mi face meseria. Inclusiv în Ucraina, din prima linie, așa cum am făcut-o și până acum.”

„Voi continua să urmăresc și să relatez de pe teren”, spune Mircea Barbu. „Dacă asta înseamnă că va trebui să călătoresc cu mai multă atenție la siguranța mea personală și amprenta digitală cât sunt pe teren, atunci voi face asta. De oprit, cu siguranță n-o să mă opresc doar pentru că rușii vor asta.”

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.