Rusia | Google primește o nouă amendă pentru conținut interzis de autorități

În ultimele luni, Google a primit amenzi în valoare de sute de mii de dolari pentru că nu șterge conținutul interzis de autorități.

Un tribunal din districtul Taganka, Moscova, a amendat din nou compania americană Google - de data aceasta cu 5 milioane de ruble (65.600 de dolari) - pentru nerespectatea ordinului de ștergere a conținutului interzis în Rusia.

Cazul a fost adus în instanță de Roskomnadzor, autoritatea de reglementare a audiovizualului din Rusia, pe data de 3 decembrie 2021. Alături de compania mamă a Google, Alphabet, autoritățile au intentat proces și companiei Meta, care deține Facebook.

Acuzațiile ar fi fost aduse inițial în luna octombrie, după ce cele două platforme ar fi eșuat să șteargă conținut interzise pe teritoriul statului rus. Acestea ar fi fost somate în repetate rânduri de autorități să rezolve problema.

În intervalul februarie-decembrie 2021, Roskomnadzor a mai intentat asemenea procese împotriva mai multor giganți din tehnologie, precum Google, Telegram, Facebook, Twitter și TikTok.

Pe parcursul zilei de marți, 7 decembrie, instanța se va pronunța asupra altor trei dosare depuse împotriva Google, care ar putea duce la un cumul de amenzi de până la 16 milioane de ruble (aproape 216.300 de dolari).

În ultimele luni, instanțele de judecată din Rusia i-au cerut companiei americane să plătească mai multe amenzi în valoare de sute de mii de dolari fiindcă nu a șters o serie de materiale interzise în Rusia de pe motorul său de căutare și de pe YouTube.

Îți mai recomandăm Moscova anunță organizarea unui summit online Biden - Putin

Președintele rus, Vladimir Putin, a acuzat platformele de social media și alți giganți din tehnologie că încalcă legile țării privind conținutul postat pe internet. Autoritățile din Rusia au încercat, printre altele, să forțeze multinaționalele să deschidă mai multe birouri în Rusia și să stocheze aici datele personale ale rușilor.

Criticii deciziei acuză autoritățile că încearcă să suprime orice formă de opoziție la adresa regimului autoritar al președintelui Putin.

În trecut, liderul de Kremlin s-a folosit de interzicerea mai multor pagini și chiar aplicații din mediul online rus, precum cea a aplicației electorale promovate de Fundația Anti-Corupție a lui Alexei Navalnîi. La momentul respectiv, atât Google cât și Apple au refuzat promovarea acesteia, fapt ce a atras criticile membrilor Fundației, care au acuzat cele două companii că ar face pe plac regimului de la Moscova.

Aplicația nu ar fi încercat să manipuleze votul oamenilor, cât mai degrabă să îi informeze corect pe aceștia cu privire la candidații pe care ar fi urmat să-i voteze.

Îți mai recomandăm Kremlinul contra giganților high-tech | De ce au refuzat Google & Apple aplicația Navalnîi

„Nu vă încurajăm să votați într-un fel sau altul”, era mesajul transmis pe platforma site-ului. „Oferim informații, astfel încât să puteți face o alegere în cunoștință de cauză”.