Postul german a numit „absurdă” mișcarea Rusiei și a promis că va continua să transmită.
Ministerul de Externe de la Moscova a anunțat pe 3 februarie că anulează acreditarea întregului personal de la biroul rus al DW și că interzice toate emisiunile postului de pe teritoriul Rusiei.
Mai mult, MAE rus a spus că aceasta este doar „prima etapă” a unor măsuri care vizează compania germană, urmând ca „în timp util” să fie anunțate și celelalte.
Interzis și declarat „agent străin”
DW va fi catalogat oficial ca „agent străin” iar oficialii germani și persoanele implicate în decizia de a interzice Russia Today în Germania vor avea interdicție de a intra în Rusia.
Îți mai recomandăm CEDO va prioritiza cazul Europei Libere împotriva legii „agenților străini” din Rusia„Ca parte a măsurilor anunțate pe 2 februarie, ca răspuns la acțiunile neprietenoase ale RFG de a interzice difuzarea prin satelit a emisiunilor canalului de televiziune în limba germană RT DE, partea rusă intenționează să implementeze prima etapă a măsurilor de răspuns:
- închiderea biroului corespondent al companiei germane de televiziune și radio Deutsche Welle în Federația Rusă;
- anularea acreditării tuturor angajaților Biroului rus al Deutsche Welle;
- încetarea difuzării prin satelit și a altor emisiuni ale companiei de televiziune și radio Deutsche Welle pe teritoriul Federației Ruse;
- inițierea de către autoritățile competente ale Federației Ruse a procedurii de examinare a problemei recunoașterii Deutsche Welle ca instituție mass-media străină care acționează ca agent străin;
- realizarea unei liste de reprezentanți ai structurilor de stat și publice ale Germaniei implicați în restrângerea difuzării RT DE și în exercitarea de presiuni asupra operatorului media rus, căruia i se va interzice intrarea pe teritoriul Federației Ruse.
Lista acestora nu va fi publicată.
Informațiile cu privire la următorii pași ai răspunsului vor fi publicate în timp util”, transmite MAE rus.
Îți mai recomandăm La 15 ani de la asasinarea ei, temerile jurnalistei Anna Politkovskaia despre regimul Putin s-au adeveritDeutsche Welle: Doar în autocrații este posibil așa ceva
Deutsche Welle a protestat și a deplâns situația în care se află, „într-un mod pe care mass-media trebuie să-l experimenteze doar în autocrații”.
„Protestăm în mod oficial împotriva acestei reacții absurde a guvernului rus și vom lua măsuri legale”, a declarat directorul Deutsche Welle, Peter Limbourg, într-un comunicat.
Anunțul a venit la o zi după ce comisia de reglementare a funcționării presei în Germania a decis că Russia Today DE trebuie să înceteze difuzarea programelor sale în limba germană, invocând o hotărâre din decembrie potrivit căreia RT nu are licența necesară.
De asemenea, decizia vine pe fondul tensiunilor crescânde dintre Occident și Moscova provocate de acumularea masivă de trupe rusești la granițele Ucrainei cu Rusia și Belarus.
Îți mai recomandăm Comisia de la Veneția: Legea „agenților străini” din Rusia reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omuluiGermania s-a alăturat celorlalte țări occidentale care au cerut Kremlinului să detensioneze situația și să-și retragă soldații și echipamentele militare de la granițele Ucrainei.
Deși Moscova neagă orice intenție de a invada Ucraina, cancelariile occidentale se tem că acumularea masivă militară de la granițele țării vecine reprezintă preambulul unei invazii.
Temerile occidentului sunt justificate de precedentul anexării Crimeei, din martie 2014. În opt ani de conflict, întreținut de separatiștii susținuți de Moscova în estul Ucrainei, au murit peste 13.200 de persoane.
Cu câteva ore înainte de declarația referitoare la închiderea postului Deutsche Welle, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit decizia Germaniei de a interzice Russia Today în Germania „o încălcare a libertății de exprimare”.
Tot pe 3 februarie, trimisul Rusiei la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, Alexandr Lukașevici, i-a cerut reprezentantului OSCE pentru libertatea presei, Teresa Ribeiro, să reacționeze la „această situație incredibilă”.
Autoritățile germane de reglementare a mass-media au început procedurile de închidere a postului rusesc după ce RT a susținut că o licență pe care o deține în Serbia pentru transmisia prin satelit îi dă dreptul să transmită și în Germania, în temeiul unui acord cu Consiliului Europei la care ambele țări sunt părți.
Hotărârea comisiei din 2 februarie spune că RT DE are nevoie de o licență care să fie conformă cu Tratatul privind mass-media de stat al Germaniei și că RT nu o poate înlocui cu o altă licență.
Îți mai recomandăm Numărul jurnaliștilor aflați după gratii în întreaga lume a crescut alarmant în 2021Comisia a spus că transmiterea RT DE a fost „interzisă deoarece nu are licența de difuzare necesară”.
Lansat în 2005 sub numele de Russia Today RT, postul finanțat de statul rus și-a extins continuu emisiunile și paginile web în engleză, franceză, spaniolă și arabă.
Canalul a fost interzis în mai multe țări, inclusiv în fostele republici sovietice, acum state membre ale UE și NATO, Lituania și Letonia.
În Statele Unite, i s-a cerut să se înregistreze ca agent străin, iar autoritățile britanice au amenințat că îi vor retrage licența de difuzare.
DW, un radiodifuzor de stat german, este disponibil în 30 de limbi, inclusiv rusă.
Îți mai recomandăm Rusia | Încă trei platforme de informare și 22 de persoane desemnate „agenți străini”