Galerie foto | În timp ce Rusia țintește rețelele electrice din Ucraina, voluntarii construiesc sobe

Lucrătorii voluntari testează o sobă nou construită în regiunea Nicolaev din Ucraina, pe 24 octombrie.

Un muncitor taie oțelul folosit pentru sobele pe lemne.

Sobele reprezintă o inițiativă condusă de organizațiile caritabile OperationAid și 4UA pentru a ajuta civilii. Rusia atacă masiv infrastructura energetică a Ucrainei. 

Urmările unui atac cu rachete rusești asupra unei stații electrice din regiunea ucraineană Rivne, la 22 octombrie.

De la începutul lunii octombrie, Kremlinul a început să vizeze intensiv rețeaua energetică a Ucrainei prin atacuri cu rachete și drone kamikaze. Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, 30% din centralele electrice ale țării au fost distruse, ceea ce a dus la pene de curent în întreaga țară. 

Un voluntar de la OperationAid distribuie sobe pe lemne locuitorilor dintr-un sat necunoscut din regiunea Nicolaev, la 25 octombrie. 

Ludvig Ramestam, unul dintre fondatorii organizației caritabile suedeze OperationAid, a declarat pentru Europa Liberă că sobele sunt considerate din ce în ce mai importante în întreaga Ucraină, deoarece Rusia vizează infrastructura energetică. „Iarna se apropie și aș spune că abia acum, în octombrie, începem să vedem ce ne va aștepta în Ucraina”, spune el. 

Un localnic din Prîbuzke după ce a primit o sobă.

Slava, un voluntar ucrainean pentru OperationAid, a declarat pentru Europa Liberă că, deși locuitorii sunt bucuroși să primească alimente și apă, sobele stârnesc o reacție mult mai puternică. „Oamenii... poate plâng, este foarte necesar pentru supraviețuire acum”, spune el.

Bărbați ucraineni care sudează sobele — în regiunea Nicolaev.

Ramestam spune că banii pentru materialele folosite la sobe provin din donații străine, iar muncitorii ucraineni care le construiesc „o fac în mod voluntar, doar pentru a-și ajuta țara".

Locuitorii unui sat din regiunea Nicolaev cu sobe, apă și alimente livrate de voluntari.

Sobele pot fi folosite pentru gătit, dar oamenii cu care Reuters a vorbit au spus că acestea ar fi vitale ca surse de căldură în buncărele subterane. Un rezident local a declarat pentru Reuters: „Ne ascundem de bombardamente în subsol. Și avem nevoie de această sobă pentru a ne încălzi în timpul iernii”.

Șeful unui consiliu local îi explică unui locuitor din Prîbuzke, în apropierea frontului de luptă, cum funcționează sobele.

Proiectarea sobelor se bazează pe modele existente, „doar că au fost îmbunătățite puțin pentru a fi ușor de utilizat și mai ieftine de produs”, spune Ramestam. 

O clădire rezidențială din Nicolaev care a fost lovită direct de un atac cu rachete rusești pe 23 octombrie. 

Regiunea Nicolaev a fost lovită de atacuri cu rază lungă de acțiune de când Kremlinul și-a lansat invazia în februarie. O încercare rusă de a avansa spre vest prin Nicolaev și spre Odesa a fost blocată de forțele ucrainene la începutul invaziei. 

Până în prezent au fost produse și distribuite 500 de sobe. Ramestam spune că există planuri de a „forța ritmul” și de a mări producția pe măsură ce se apropie iarna grea din Ucraina.

În contextul în care întreruperile de energie electrică sunt acum un eveniment zilnic în Ucraina, grupuri de voluntari distribuie sobe pe lemne sătenilor afectați de loviturile asupra infrastructurii civile.