Criptomonedele au reputația de a fi „de neidentificat” și sunt văzute de Moscova și Teheran ca o metodă de a ocoli sancțiunile internaționale și accesul la sistemul bancar global.
Deși experții avertizează că monedele virtuale pot fi folosite în tranzacțiile cu persoane și entități sancționate, iar statele sancționate își pot crea propriile lor monede virtuale, comerțul internațional se bazează în continuare pe încredere și pe plăți ce pot fi convertite în valute precum euro sau dolarul american.
Așadar, tranzacțiile de tip cripto se realizează prin intermediul sistemului bancar internațional ca oricare altele, iar riscurile de a fi prins pentru încălcarea sancțiunilor sunt mari.
„Cripto avea o reputație groaznică pentru că, inițial, a fost foarte populară în rândul infractorilor, iar oamenii credeau că nu pot fi urmăriți”, spune Peter Piatetski, un fost oficial al Departamentului Trezoreriei din Statele Unite, care acum conduce firma de consultanță Castellum.AI.
„Însă criptomonedele, ironic vorbind, sunt de fapt mult mai ușor de urmărit decât tranzacțiile financiare clasice.”
Îți mai recomandăm Prăbușirea crytomonedelor. Bitcoin, la cel mai scăzut nivel din ultimele 18 luniProvocarea deschisă a Iranului
Problema utilizării criptomonedelor pentru a evita sancțiunile impuse de Occident a atras atenția încă de la începutul acestei luni, când un oficial iranian de rang înalt a anunțat că Teheranul a folosit pentru prima dată o criptomonedă anonimă pentru a plăti o factură de import de 10 milioane de dolari unui partener comercial nedezvăluit.
Într-o postare pe Twitter din 9 august, ministrul adjunct al Comerțului și Industriei, Alireza Peyman-Pak, a promis că Iranul va efectua mai multe astfel de tranzacții, afirmând că până la sfârșitul lunii septembrie „utilizarea criptomonedelor va deveni extinsă în comerțul exterior cu țările vizate”.
Postarea a fost văzută ca un anunț venit din partea Teheranului că a găsit o modalitate de a evita sancțiunile internaționale ce au forțat Iranul să părăsească sistemul internațional de transferuri bancare SWIFT și au împiedicat capacitatea sa de a importa arme și tehnologii străine timp de decenii.
Din cauza preocupărilor globale legate de programul nuclear controversat al Iranului, ONU și Statele Unite au impus noi sancțiuni, izolând și mai mult Teheranul de pe piața globală.
În aceste condiții, Iranul a căutat să facă tranzacții ce sunt fie imposibil de urmărit, fie rezistente în fața sancțiunilor, cum ar fi schimburile de bunuri (troc) cu statele interesate, împotriva cărora autoritățile din domeniul reglementării nu pot lua măsuri.
Îți mai recomandăm Săptămână neagră pentru criptomonede, pierderi de 200 de miliarde de dolari. Terra Luna, aproape de disparițiePotențialul partener comercial al Iranului, Rusia - ea însăși sancționată de Occident ca urmare a invaziei neprovocate a Ucrainei - și-a exprimat, de asemenea, interesul în a utiliza criptomonedele pentru a ocoli barierele comerciale.
Având în vedere, însă, că monedele virtuale le dau dreptul autorităților de a le urmări, Piatetski se întreabă de ce entitățile comerciale le-ar folosi în comerțul cu statele sancționate.
„Cine este dispus să fie plătit de Iran în criptomonede?” se întreabă Piatetski. „Chiar și în lumea infracțională, oamenii vor să fie plătiți cu o monedă valoroasă. Dacă ești plătit în cripto de o parte supusă sancțiunilor, există riscul să-ți pierzi banii.”
Ce se află în portofelul tău virtual?
Sistemul bancar tradițional oferă, în anumite privințe, o protecție mai bună împotriva autorităților din domeniul reglementării, deoarece banii sunt transferați dintr-un cont într-altul fără a dezvălui multe despre unde ajung în final.
În cazul criptomonedelor este fix opusul, spune Piatetski.
„Cea mai mare diferență dintre cripto și băncile clasice este că există această transparență”, a spus el. „În cazul criptomonedelor, dacă știi numărul portofelului cuiva, poți vedea câți bani are în el. Și poți vedea, de asemenea, cui a trimis bani și de unde a primit bani.”
Atâta timp cât există mai mult decât un singur tip de valută în lume, a declarat pentru Europa Liberă un expert american în sancțiuni, există șansa ca tranzacțiile să poată fi efectuate, de exemplu, implicând rubla rusă sau rialul iranian. Dar, pentru ca acest lucru să se întâmple, toți cei implicați într-o tranzacție ar trebui să fie de acord să nu schimbe bunuri pentru valute mai fiabile, precum și să accepte faptul că tranzacția poate deveni un fișier digital fără valoare.
Chiar și în cazul în care Iranul ar fi realizat o tranzacție în valoare de 10 milioane de dolari luna asta, despre care Piatetski spune că are îndoieli, este puțin probabil să fi fost pentru achiziționarea de tehnologii străine pe care Iranul le dorește.
„Dacă acesta este un anunț guvernamental”, a spus el despre mesajul de pe Twitter al lui Peyman-Pak, „implică ceva pe care guvernul și-l dorește?”
„Cumpără un avion? Cumpără o navă? Există undeva un broker de nave care este dispus să accepte cripto? Nu știu”, a spus Piatetski. „Dar una este să anunți că ai făcut o tranzacție de 10 milioane de dolari, iar alta este să o faci. Și, desigur, să dai detalii legate de tranzacție ar însemna ca aceasta să fie anulată imediat.”
Eforturile de reglementare
Autoritățile internaționale din domeniul reglementării folosirii criptomonedelor, instituțiile și țările din Occident sunt conștiente de faptul că monedele virtuale ar putea fi utilizate în tranzacții ilegale.
În martie, Uniunea Europeană a analizat posibilitatea ca Rusia să utilizeze criptomonedele în comerțul ilicit. În iunie, blocul comunitar a introdus o nouă legislație prin care poate identifica și urmări criptoactivele pentru a preveni, astfel, spălarea de bani, finanțarea terorismului și alte infracțiuni.
Departamentul Trezoreriei SUA a luat măsuri pentru a preveni utilizarea ilegală a criptomonedelor, inclusiv în contextul plăților ransomware, menționând că „monedele virtuale pot fi folosite în activități ilegale.”
Kraken, o bursă a criptomonedelor cu sediul în SUA, este investigată de autoritățile federale pentru suspiciunea de încălcare a sancțiunilor fiindcă le-a permis utilizatorilor din Iran să tranzacționeze monede virtuale pe platforma sa.
Tornado Cash, un „mixer criptografic”, ce le permite utilizatorilor un anumit nivel de confidențialitate atunci când transferă active cripto, a fost adăugat luna aceasta pe lista de organizații sancționate de Departamentul Trezoreriei. Tornado Cash este acuzat de Statele Unite că a spălat peste 7 miliarde de dolari în criptomonede, inclusiv prin intermediul unor fonduri furate de un grup de hackeri susținuți de Coreea de Nord.
„Eforturile de reglementare s-au concentrat practic pe a spune: „Vom reglementa schimburile”, a explicat Piatetski. „Schimburile sunt practic ca banca. Iar guvernul spune că vom identifica schimburile și ne vom asigura că sunt conforme, astfel încât să poată opri tranzacțiile ilegale.”
Un club de mâna a doua
Rusia și Iranul au interzis în mod ironic utilizarea criptomonedelor în propriile țări, invocând îngrijorarea că ar putea fi folosite pentru a finanța activități ilegale.
Însă șeful Departamentului de Politică Financiară al Ministerului de Finanțe din Rusia, Ivan Cebeskov, a declarat în luna mai că „ideea utilizării monedelor virtuale în tranzacții internaționale este discutată activ” și a sugerat că moneda cripto ar putea ajuta la contracararea impactului sancțiunilor occidentale.
Deși Iranul interzice oficial criptomonedele pe plan intern, întrucât acestea ar putea fi folosite ca „instrument în spălarea banilor și finanțarea terorismului”, șeful Comisiei economice a Parlamentului, Mohammad Reza Pour Ebrahimi, a declarat la începutul acestui an că parlamentarii iau în considerare „limitările impuse de sancțiuni și de tranzacțiile în valută” și privesc cripto-ul ca pe o modalitate de a ajuta țara să desfășoare tranzacții comerciale pe plan internațional.
Între timp, oficialii au susținut în mod deschis minarea de criptomonede pe teritoriul Iranului ca o modalitate de a evita sancțiunile.
Îți mai recomandăm Exclusiv | Tun pe piața crypto din România: zeci de milioane de dolari produși cu „boți” în câteva minuteÎnsă experții avertizează că folosirea criptomonedelor în tranzacțiile comerciale sau dezvoltarea monedelor virtuale proprii pentru a crea un grup de parteneri comerciali dispuși să le folosească nu înseamnă că va și funcționa.
Dezvoltarea monedelor digitale care se bazează pe moneda reală a unei țări le-ar cere în continuare Moscovei și Teheranului să le securizeze din punct de vedere tehnologic și să obțină încredere în valoarea lor.
Piatetski de la Castellum.AI are îndoieli cu privire la câți parteneri ar putea găsi Iranul sau Rusia care să le accepte plata în criptomonede.
„Ar putea Rusia să creeze un fel de ecosistem în care să existe o monedă virtuală marca Putin și o alta marca Iran pentru a realiza afaceri între ei? Sigur, dar sincer, ar fi mult mai OK să umple avioanele cu lingouri de aur și să le zboare înainte și înapoi”, Piatetski spus.
„Este ca și cum cineva care nu este lăsat să intre într-un club ar spune: „Ei bine, voi crea un club mai bun”, a adăugat el. „Bine, fă-o. Să vedem cine intră sau dacă nimeni nu vrea să fie în clubul tău pentru că produsul tău este groaznic.”