SUA consideră alarmant potențialul transfer de rachete din Iran către Rusia

Iranian Fath-360 ballistic missile launchers

Iranul a transferat recent Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune pentru a le utiliza în războiul împotriva Ucrainei, potrivit a două surse familiarizate cu informaţiile, finalizând astfel o livrare despre care oficialii americani şi occidentali au avertizat că era în pregătire de aproape un an.

Orice transfer iranian de rachete balistice în Rusia ar marca o escaladare bruscă a războiului din Ucraina, au declarat Statele Unite pe 6 septembrie, după rapoarte că cele două țări și-au adâncit legăturile cu un astfel de transfer de arme.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Sean Savett, a declarat că Statele Unite sunt alarmate de aceste rapoarte.

„Orice transfer de rachete balistice iraniene către Rusia ar reprezenta o escaladare dramatică a sprijinului Iranului pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus Savett.

Reuters a raportat în august că Rusia se aștepta la livrarea iminentă a sute de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Fath-360.

Wall Street Journal a raportat pe 6 septembrie că rachete cu rază scurtă au fost livrate Rusiei din Iran.

Misiunea Permanentă a Iranului la Naţiunile Unite a negat efectuarea transferului.

„Poziţia Iranului faţă de conflictul din Ucraina rămâne neschimbată. Iranul consideră că furnizarea de asistenţă militară părţilor implicate în conflict - care duce la creşterea numărului de victime umane, la distrugerea infrastructurii şi la îndepărtarea de negocierile privind încetarea focului - este inumană. Prin urmare, nu numai că Iranul se abţine de la a se angaja el însuşi în astfel de acţiuni, dar solicită, de asemenea, altor ţări să înceteze furnizarea de arme părţilor implicate în conflict”, se arată în declaraţie.

Negocierile ruseşti pentru achiziţionarea rachetelor balistice cu rază scurtă de acţiune de la Iran au început încă din septembrie anul trecut, au declarat oficiali pentru CNN, când ministrul rus al apărării de atunci, Serghei Şoigu, a călătorit în Iran pentru a vedea sistemele de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune Ababil ale Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice.