„Nu ne dorim război, dar nu vom permite ca propriile noastre interese să fie călcate obraznic în picioare sau chiar ignorate”, a spus Lavrov în timpul unui interviu cu mai multe posturi de radio din Rusia. Acesta a adăugat că propunerile făcute de Statele Unite sunt „aproape un exemplu de decență diplomatică” față de răspunsul „idealizat” dat de NATO.
Lavrov a transmis pe această cale că se va întâlni cu secretarul american de stat, Antony Blinken, în următoarele câteva săptămâni pentru o nouă rundă de discuții pe tema crizei de la granița Ucrainei.
Ministrul rus a precizat, însă, că președintele rus Vladimir Putin va fi cel care va decide cum va răspunde Rusia în fața propunerilor venite din partea SUA. Lavrov nu a ezitat să spună că un posibil pachet de sancțiuni va duce la ruperea relațiilor dintre Occident și Rusia.
„Le-am spus americanilor, inclusiv la nivel de discuții între președinți, că acest pachet (de sancțiuni, n.r.), alături de decuplarea Rusiei de la sistemele financiar-bancare controlate de Occident, vor fi echivalente cu ruperea relațiilor”, a afirmat Lavrov.
Your browser doesn’t support HTML5
Oficialii americani au indicat că Moscova ar putea fi decuplată de la sistemul bancar global SWIFT – ce facilitează transferurile bancare la nivel de mapamond – iar exportul de tehnologii înalte către Moscova va fi interzis.
Afirmațiile ministrului rus de Externe vin la doar două zile după ce Statele Unite și NATO au respins în scris garanțiile de securitate impuse de Kremlin țărilor din Vest.
Printre cerințele Moscovei se numără interzicerea statelor din fosta Uniune Sovietică de a se alătura NATO, lucru aflat în opoziție cu politica alianței de a accepta orice stat care dorește să li se alăture.
Îți mai recomandăm Antony Blinken: Moscova va suferi „consecințe masive” dacă invadează UcrainaTot vineri, ambasadorul Statelor Unite la Moscova, John Sullivan, a transmis că Washingtonul așteaptă răspunsul Moscovei cu privire la propunerea americanilor de a rezolva diplomatic criza din Ucraina. Sullivan a precizat că singurul fel de a înainta este prin intermediul diplomației, dar a avertizat că acest lucru se poate întâmpla doar dacă Rusia își va retrage trupele de la granița cu Ucraina.
„Dacă pun un pistol pe masă și spun că vin cu intenții de pace, este o amenințare”, a declarat Sullivan în timpul unui briefing.
Ambasadorul SUA a mai adăugat că sancțiunile economice vor fi doar o parte din răspunsul dat de Occident Rusiei dacă aceasta invadează Ucraina. Printre măsurile punitive se numără controlul de exporturi către Rusia, înăsprirea măsurilor de securitate în statele membre NATO și suspendarea gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia și Germania.
Statele Unite au cerut o reuniune publică a Consiliului de Securitate al ONU pe 31 ianuarie pentru a discuta mobilizarea de trupe rusești de la granița Ucrainei cu Rusia.
Îți mai recomandăm Criza Rusia-Ucraina | Cum va afecta atitudinea Germaniei răspunsul Aliaților la o posibilă invazie„Mai bine de 100.000 de soldați ruși se află la granița cu Ucraina și Rusia este implicată în mai multe acțiuni de destabilizare la adresa Ucrainei, reprezentând o amenințare clară la adresa păcii și securității internaționale și a Cartei ONU”, a declarat ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield pe 27 ianuarie 2022.