Rusia pregătește o listă neagră a vloggerilor care nu vor să publice pe platforma sprijinită de Kremlin

O nouă listă neagră e pe cale să fie întocmită la Kremlin

Rusia se pregătește să întocmească o listă neagră a vloggerilor de YouTube care refuză să publice pe o platformă alternativă, rusească, sprijinită de Kremlin.

Aleksandr Malkevici, membru al Camerei Civice a Rusiei, a declarat pe 10 februarie, într-o conferintă dedicată bloggingului, că lista va viza persoanele care se adresează publicului din Rusia.

Lista neagră ar trebui folosită, spune el, ca bază de pornire pentru a ști împotriva căror indivizi trebuie luate „măsuri” - dar nu a explicat ce anume înseamnă aceste măsuri.

Malkevici afirmă că lista neagră ar putea fi primul pas dintr-o serie care va urma pentru a forța vloggerii ruși să publice pe o platformă controlată de Kremlin.

Rusia a lansat deja Rutube - o alternativă locală la YouTube - iar comentatorii cred că s-ar putea ca platforma americană să fie interzisă odată ce varianta rusă câștigă destui fani.

YouTube și celelalte platforme de social media americane, precum Facebook sau Instagram, sunt deja un ghimpe în coasta administrației Putin.

Șeful de la Kremlin încearcă, de aproape un sfert de secol, de când a venit la putere, să controleze tot ce citesc, văd și ascultă rușii.

Canalele de televiziune naționale, portalele de știri și cele mai importante ziare sunt ori în proprietatea statului, ori sunt ale mogulilor - prieteni, care cenzurează orice material defavorabil lui Vladimir Putin.

Cu toate astea, liderul rus nu are niciun control asupra platformelor vestice, iar acestea au devenit adevărate colace de salvare pentru vocea slăbită a opoziției ruse.

YouTube a fost, fără îndoială, cea mai puternică platformă occidentală de combatere a propagandei de la Kremlin.

Liderul încarcerat al opoziției, Alexei Navalnîi, a folosit platforma pentru a publica acolo investigațiile echipei lui despre corupția de la cele mai înalte niveluri ale guvernului - inclusiv anchete despre Vladimir Putin și fostul lui premier, Dmitri Medvedev.

Reportajele video de investigație ale lui Navalnîi au avut, de-a lungul anului, sute de milioane de vizualizări.

Articol publicat inițial pe www.rferl.org