Rusia a declarat publicația de știri Meduza o „organizație indezirabilă”, scotând în afara legii una dintre cele mai cunoscute surse de reportaj independente ale țării despre Kremlin și războiul din Ucraina, relatează The Guardian.
Jurnaliştii care scriu pentru Meduza pot fi condamnaţi la pedepse cu închisoarea de până la patru ani, iar administratorii până la şase ani. Cetăţenilor ruşi le este interzis să colaboreze cu publicaţia sau cu jurnaliştii acesteia.
Procuratura a explicat că activitatea site-ului „reprezintă o ameninţare la adresa ordinii constituţionale şi a securităţii naţionale a Federaţiei Ruse”.
Meduza, fondată de jurnaliştii ruşi în Riga, Letonia, a fost lansată martie 2014, pentru a evita cenzura din Rusia și fusese deja clasificată ca „agent străin” de ministerul justiţiei de la Moscova încă din aprilie 2021.
Decizia autorităților ruse este menită să obstrucționeze relatările despre Rusia, prin amenințarea corespondenților, surselor și donatorilor săi cu amenzi sau urmărire penală.
„O limitare deosebit de gravă pentru jurnaliștii care trebuie să vorbească cu surse pentru a raporta știrile”, a spus Meduza joi, susținând că în Rusia orice presă independent este interzisă. Restricțiile sunt atât de severe încât chiar și partajarea știrilor site-ului poate fi considerată o crimă.
Într-o scrisoare publică, jurnaliştii de la site-ul în limba rusă au promis că vor continua să lucreze, în ciuda restricţiilor.
„Am dori să spunem acum că nu ne este frică și nu ne pasă de noul statut – dar nu este așa”, se arată în scrisoare. „Ne este frică pentru cititorii noștri. Ne temem pentru cei care cooperează cu Meduza de mulți ani. Ne este frică pentru cei dragi și prietenii noștri”.
„Cu toate acestea, credem în ceea ce facem. Credem în libertatea de exprimare. Credem într-o Rusia democratică. Cu cât presiunea este mai puternică, cu atât rezistăm mai tare.”
Jurnaliştii independenţi s-au declarat joi în sprijinul lui Meduza, numind decizia Rusiei o încercare de a reduce la tăcere unul dintre cele mai importante instituţii de presă.
Proekt, o instituție de investigație adăugată pe lista „organizațiilor indezirabile” în 2021, a declarat că decizia este o recunoaștere a importanței muncii lui Meduza.
„Acest statut este acordat doar celor de care autoritățile ruse se tem mai presus de toate și înseamnă că jurnaliștii lor au continuat cu adevărat să-și facă treaba bine”, a scris publicația.
La scurt timp după ce armata rusă a invadat Ucraina, în februarie anul trecut, parlamentul Rusiei a adoptat legi care pedepsesc cu închisoarea „discreditarea” armatei şi răspândirea de „informaţii intenţionat false” despre aceasta; maximele prevăzute sunt de cinci ani de detenţie pentru prima infracţiune, respectiv 15 pentru cea de-a doua.
Kremlinul duce însă de mai mulţi ani o campanie de reprimare a presei independente şi de blocare a accesului ruşilor la informaţii din media neagreate. Ceea ce s-a întâmplat după începutul războiului a fost doar o escaladare a acestei tendinţe, apreciază Reuters.
Printre cele peste 50 de organizaţii care se află în prezent pe lista celor „indezirabile” mai figurează şi alte publicaţii de investigaţie, cum ar fi iStories, Proekt sau Bellingcat – aceasta din urmă, cu sediul în Olanda.
Evgheni Prigojin, şeful grupării de mercenari Wagner, a cerut interzicerea site-ului Meduza prin această procedură încă din iulie anul trecut.