Șeful diplomației ruse a avertizat sâmbătă împotriva „încercării de a lupta spre victorie cu o putere nucleară”, într-un discurs la Adunarea Generală a ONU plin de condamnări la adresa Occidentului.
Serghei Lavrov a acuzat Vestul că folosește Ucraina, pe care Rusia a invadat-o în februarie 2022, ca instrument pentru a încerca să „învingă” Moscova strategic și „să pregătească Europa pentru ca și ea să se arunce în această escapadă sinucigașă”.
„Nu voi vorbi aici despre lipsa de sens și pericolul ideii de a încerca să lupte spre victorie cu o putere nucleară, ceea ce este Rusia”, a spus Lavrov.
Spectrul amenințărilor nucleare și al confruntării a planat asupra războiului din Ucraina încă de la început. Cu puțin timp înainte de invazie, președintele Putin a reamintit lumii că țara sa este „unul dintre cele mai puternice state nucleare” și a pus forțele nucleare în alertă maximă la scurt timp după invazie.
Miercuri, Putin a declarat că, dacă va fi atacată de o țară susținută de o națiune cu arme nucleare, Rusia va considera acest atac comun.
El nu a specificat dacă acest lucru va aduce un răspuns nuclear, dar a subliniat că Rusia ar putea folosi arme nucleare ca răspuns la un atac convențional care reprezintă o „amenințare critică la adresa suveranității noastre”.
Statele Unite și Uniunea Europeană au numit declarațiile sale „iresponsabile”.
Noua poziție a Rusiei a fost văzută ca un mesaj pentru SUA și alte țări occidentale, în timp ce Ucraina încearcă să obțină permisiunea SUA și a aliaților de a lovi Rusia cu arme cu rază lungă de acțiune.
Administrația Biden a anunțat săptămâna aceasta un ajutor militar suplimentar de 2,7 miliarde de dolari pentru Ucraina, dar pachetul nu include tipul de arme cu rază lungă de acțiune pe care le caută Zelenski și nici permisiunea de a folosi astfel de arme pentru a lovi adânc în Rusia.
După mai bine de doi ani și jumătate de luptă, Rusia face câștiguri lente, dar continue, în estul Ucrainei. Ucraina a lovit în mod repetat teritoriul rusesc cu rachete și drone și a surprins Moscova cu o incursiune îndrăzneață a trupelor în Kursk.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promovat ceea ce el numește o formulă de pace pentru a pune capăt războiului. Prevederile includ expulzarea tuturor forțelor ruse din Ucraina, asigurarea tragerii la răspundere pentru crimele de război, eliberarea prizonierilor de război și a deportaților și multe altele.
Între timp, Brazilia și China au lansat un plan de pace care presupune organizarea unei conferințe de pace atât cu Ucraina, cât și cu Rusia.
Diplomații chinezi și brazilieni au promovat planul în timpul adunării de la ONU și au primit sprijin din partea mai multor țări, majoritatea din Africa sau America Latină.
Serghei Lavrov a declarat sâmbătă într-o conferință de presă că Rusia este gata să ofere asistență și sfaturi grupului.
„Este important ca propunerile lor să fie susținute de realități și nu doar luate din niște conversații abstracte”, declarat șeful diplomației ruse.
El a spus că rezolvarea conflictului depinde de rezolvarea „cauzelor profunde” care, în viziunea Moscovei, l-au generat: represiunea guvernului de la Kiev față de vorbitorii de limbă rusă din estul Ucrainei și expansiunea NATO în Europa de Est de-a lungul anilor.
Îți mai recomandăm Vladimir Putin extinde domeniul de aplicare al doctrinei nucleare a RusieiEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.