„Omorâți-i pe toți”. Pedeapsa cu moartea, readusă în discuție în Rusia după atacul de la Crocus Hall

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev: „Este mai important să-i ucizi pe toți cei implicați. Pe toți. Cei care au plătit. Cei care au simpatizat. Cei care au ajutat. Omorâți-i pe toți.”

Înalți oficiali ruși continuă să ceară aplicarea celor mai dure pedepse, inclusiv pedeapsa cu moartea, pentru toți cei care ar fi implicați în atacul terorist asupra unei săli de concerte dintr-o suburbie a Moscovei, soldat cu 137 de morți.

Premierul rus Mihail Mișustin a declarat la o întâlnire a parlamentarilor Partidului Comunist că cei găsiți vinovați vor „suporta pedepse” aspre. „Nu merită milă”, a adăugat el.

Conform fostului președinte rus Dmitri Medvedev, acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al țării, oamenii l-ar fi întrebat dacă cei care au comis atacul ar trebui uciși.

„Ar trebui”, a scris pe Telegram. „Și o vor face. Este mai important să-i ucizi pe toți cei implicați. Toata lumea. Cei care au plătit. Cei care au simpatizat. Cei care au ajutat. Omoară-i pe toți.”

Cu o zi înainte, Medvedev a repetat acuzațiile nefondate ale Moscovei conform cărora Ucraina ar fi fost implicată în atacul de la concert, scriind că liderii de la Kiev ar trebui „găsiți și distruși fără milă ca teroriști”.

Îți mai recomandăm Ce urmează după atacul de la Moscova. Expert: Putin va spori represiunea, se discută despre pedeapsa cu moartea

Pe 23 martie, șeful partidului de guvernământ Rusia Unită din Duma de Stat, Vladimir Vasilîiev, a declarat la televiziunea de stat că oamenii au început să discute despre reintroducerea pedepsei cu moartea ca răspuns la atacul din 22 martie.

El a spus că subiectul va fi discutat „profund și profesionist” înainte de „a fi luată o decizie care va răspunde dispoziției și așteptărilor societății noastre”.

Pedeapsa cu moartea rămâne în Constituția Rusiei, dar a fost supusă unui moratoriu pe perioadă nedeterminată de aproape trei decenii.

Rusia a adoptat moratoriul în 1996, ca parte a eforturilor sale post-sovietice de a adera la Consiliul Europei.

Rusia a fost exclusă din Consiliu în martie 2022, după ce a invadat Ucraina, țara vecină, total, nedeclarat și neprovocat.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pe 25 martie că președinția nu a fost implicată în apelurile de restabilire a pedepsei cu moartea în urma atacului de la Crocus City Hall.

„Nu luăm parte la discuție în acest moment”, a spus Peskov.

Îți mai recomandăm Patru suspecți arestați în cazul atacului de la Moscova. În ciuda indiciilor, Kremlinul e sceptic că ISIS e responsabil pentru atac
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.