Moscova încearcă să profite de tensiunile etnice din Balcanii de Vest pentru a provoca „instabilitate și a împiedica integrarea regiunii în instituțiile euro-atlantice”, susține Departamentul de Stat al SUA.
Avertismentul vine după ce generalul american în retragere Wesley Clark, fostul comandant suprem aliat al NATO în Europa, a avertizat recent că Rusia, care menține legături strânse cu președintele sârb Aleksandar Vucic, folosește Belgradul ca mandatar pentru a semăna discordie în regiune.
Serbia, care a fost candidată la aderarea la Uniunea Europeană din 2012, a refuzat până acum să impună sancțiuni Moscovei din cauza războiului său împotriva Ucrainei, deși a votat în favoarea mai multor rezoluții ONU care condamnă agresiunea Rusiei.
Tensiunile au crescut în ultimele luni în nordul Kosovo, unde există o minoritate etnică sârbă considerabilă, și în Republica Srpska, entitate cu majoritate sârbă din Bosnia-Herțegovina.
Liderul Republicii Srpska, Milorad Dodik, care a fost supus sancțiunilor de către Statele Unite și Marea Britanie pentru eforturile sale de a submina acordurile de pace de la Dayton din 1995, care au pus capăt războiului civil al țării balcanice, a fost, de asemenea, în relații amicale cu președintele rus Vladimir Putin.
Declarațiile separatiste ale lui Dodik au fost una dintre principalele piedici în progresul Bosniei către aderarea la UE, după ce aceasta a devenit candidată în 2022.
Îți mai recomandăm SUA anunță noi sancțiuni pentru liderul sârb din Bosnia, Milorad Dodik
„Este clar că Rusia nu sprijină același viitor european pentru țările din Balcanii de Vest pe care îl oamenii din regiune l-au ales și pe care îl merită. Rusia caută să exploateze tensiunile interetnice, să creeze instabilitate și să obstrucționeze integrarea regiunii în instituțiile euro-atlantice”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat pentru RFE/RL.
În nordul Kosovo, dominat de sârbi, tensiunile au rămas mari de la incidentul din septembrie 2023, în care un ofițer de poliție albanez a murit, după o altercație cu comandouri mascate conduse de un politician sârb kosovar.
„Suntem îngrijorați de riscul ca tensiunile locale să se transforme în grave conflagrații politice care vor implica statele din regiune, de exemplu cele din nordul Kosovo și având în vedere amenințările de secesiune în Bosnia-Herțegovina”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru RFE/RL.
„Colaborăm îndeaproape cu toate părțile pentru a minimiza aceste riscuri”.
Secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa și Asia, James O'Brien, a descris recent tensiunile din nordul Kosovo și amenințările Republicii Srpska de a se separa drept principalele riscuri de securitate în Balcanii de Vest.
„De aceea Statele Unite lucrează cu țările din Balcanii de Vest pentru a consolida cooperarea regională și pentru a avansa reformele care vor diminua oportunitățile de influență malignă a Rusiei și vor aduce pace de durată, stabilitate și prosperitate în regiune”, a spus purtătorul de cuvânt.
„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei subliniază urgența și importanța acestor priorități”.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.