El a transmis condoleanțe familiilor celor decedați în accident și l-a descris pe Evgheni Prigojin, fondatorul Wagner, ca pe un „om de afaceri talentat”, scrie BBC.
Într-un discurs televizat, Putin a spus că anchetatorii vor analiza ce s-a întâmplat, dar că acest lucru va dura ceva vreme.
El susține că a fost informat despre prăbușirea avionului de miercuri joi dimineață.
Putin a mai spus că „din câte știu”, Prigojin „abia ieri [miercuri] s-a întors din Africa. S-a întâlnit acolo cu anumite persoane oficiale”.
Putin a spus că îl cunoştea pe Prigojin de la începutul anilor 1990 și că „a fost un om cu o soartă dificilă” care „a făcut câteva greşeli grave în viaţa sa".
Prigojin a făcut închisoare pentru infracţiuni de drept comun.
„A obţinut rezultatele necesare atât pentru el însuşi, cât şi pentru un efort comun pe care i l-am cerut în ultimele luni", a mai spus Putin.
Se pare că alături de Prigojin în avion se aflau mâna sa dreaptă, Dmitri Utkin, precum şi alţi cinci membri ai Wagner şi trei membri ai echipajului.
„Datele iniţiale sugerează că la bord se aflau angajaţi ai companiei Wagner", a confirmat şi Putin. „Aş dori să remarc că sunt oameni care au avut o contribuţie semnificativă la cauza noastră comună de a lupta împotriva regimului neonazist din Ucraina", a continuat el. „Ne amintim şi ştim acest lucru şi nu îl vom uita.”
Șeful Wagner a fost prezent în Africa de Vest – unde analiștii occidentali se tem că grupul ar fi căutat să-și extindă influența și în alte țări, inclusiv în Niger, unde tocmai a avut loc o lovitură de stat.
Wagner este un pilon cheie al politicii externe a Rusiei, forțele sale ajutând la susținerea guvernelor din Siria, Mali, Republica Centrafricană și Libia în schimbul unor drepturi miniere profitabile.
Un avion privat al mercenarilor Wagner s-a prăbușit miercuri la nord de Moscova, iar pe lista de pasageri se afla și șeful grupării paramilitare, Evgheni Prigojin. Autoritatea aeronautică civilă a Rusiei susține că Prigojin era la bordul avionului.
Se afla la bord, adaugă autoritățile ruse, și comandantul Wagner Dmitri Utkin.
Anterior, serviciile de urgență rusești confirmaseră că un avion s-a prăbușit în regiunea Tver, într-un zbor de la Moscova la Sankt Petersburg.
Opt cadavre au fost găsite la locul prăbușirii avionului privat în care Prigojin era trecut ca pasager, spune agenția de știri de stat rusă RIA, citând serviciile de urgență.
Potrivit agenției, operațiunile de căutare și salvare la locul accidentului continuă. Nu există încă nicio confirmare că Evgheni Prigojin se afla la bordul avionului, deși agenția de aviație a Rusiei susține acest lucru.
Anterior, ministerul rus pentru situații de urgență anunțase că 10 persoane erau la bordul aeronavei private Embraer Legacy, care călătorea de la Moscova la Sankt Petersburg.
„A fost lansată o anchetă cu privire la un accident de avion Embraer care s-a produs în această seară în regiunea Tver. Potrivit listei de pasageri, numele și prenumele lui Evgheni Prigojin se numără printre acestea”, a declarat miercuri Rosaviația, agenția de aviație a Rusiei, citată de agenția rusă de știri TASS.
Wall Street Journal scrie că martorii la accident ar fi văzut o rachetă lansată de la sol către avion. Oficialii nu au comentat niciun motiv posibil al accidentului.
Și canalul privat de Telegram al lui Prigojin transmite că avionul a fost doborât și că apărarea aeriană rusă ar fi fost cea care a l-a lovit – este vorba despre avionul privat pe care îl folosește în mod regulat Prigojin.
Anchetatorii ruși ar fi identificat cadavrul lui Evgheni Prigojin după o falangă lipsă de la inelarul mâinii stângi, scrie canalul Telegram VchK-OGPU, apropiat de gruparea paramilitară, iar la locul prăbușirii avionului ar fi fost găsit telefonul său.
Pe 24 iunie, Evgheni Prigojin (62 de ani) a condus așa numita rebeliune împotriva Moscovei, când a capturat, împreună cu mercenarii Wagner, orașul Rostov pe Don din sudul Rusiei și a amenințat că va organiza un marș împotriva Moscovei.
Criza a fost dezamorsată după ce Prigojin a acceptat un acord care îi permitea să plece în exil în Belarus și să le ofere oamenilor săi posibilitatea de a alege între a i se alătura acolo sau a se integra în armata rusă.
Prigojin ar fi petrecut săptămâna de după evenimente la Kremlin și ar fi încercat o negociere cu Putin.
Prigojin nu a fost arestat sau reținut în acel moment, dar Putin a denunțat insurecția numind-o „înjunghiere în spate” și a promis că va pedepsi toți „trădătorii” implicați.
Îți mai recomandăm Avion Wagner, prăbușit fără supraviețuitori lângă Moscova. Rusia susține că Prigojin era la bord. Investigația la fața locului continuă