Rusia recunoaște că armata ucraineană a trecut râul Nipru, însă susține că a dat de „focul iadului” și moarte

Un grup de pușcași marini ucraineni navighează de pe malul râului Nipro, pe linia frontului, lângă Herson. 14 octombrie 2023.

Rusia recunoaște pentru prima dată că „grupuri mici” de militari ucraineni au trecut pe malul estic al râului Dnipro. Kremlinul a transmis însă că ucrainenii se confruntă cu „focul iadului” și că speranța medie de viață a unui soldat ucrainean acolo este de aproximativ două zile.

Unii soldați ucraineni au fost „blocați” în Krinki, un mic sat de pe malul estic al râului Dnipro, și se confruntă cu un „iad de foc” din cauza artileriei, rachetelor și dronelor rusești, a declarat șeful pro-rus al regiunii Herson din Ucraina, Vladimir Saldo, potrivit Reuters.

„Forțele noastre suplimentare au fost aduse acum. Inamicul este prins în (așezarea) Krinki și un iad de foc a fost aranjat pentru el: bombe, rachete, sisteme grele de aruncătoare de flăcări, obuze de artilerie și drone”, a transmis Vladimir Saldo.

Mesajul oficialului pro rus din Herson vine după ce șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că forțele ucrainene și-au asigurat un punct de sprijin pe malul estic al râului Nipru.

Consilierul prezidențial, Andrei Iermak, spune că armata a stabilit un cap de pod la est de Nipru.

Andrei Iermak a spus că forțele ucrainene au reușit să traverseze râul și că asistăm la o dezvoltare a contraofensivei Ucrainei, fără a oferi însă detalii suplimentare.

Kremlinul a refuzat la începutul acestei săptămâni să comenteze informațiile potrivit cărora unii soldați ucraineni au traversat râul, spunând că Ministerul rus al Apărării ar trebui să răspundă la întrebări despre acest subiect.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat public.

Marele râu Nipru a împărțit linia frontului din sudul Ucrainei în ultimul an între partea vestică controlată de ucraineni și forțele rusești din partea opusă, transmite AFP.

Trupele ucrainene au făcut mai multe încercări de a traversa și de a stabili un punct de sprijin pe malul controlat de Rusia, pe care îl pot folosi pentru a împinge în continuare trupele rusești din teritoriul ucrainean.

Îți mai recomandăm Un cap de pod ucrainean peste Nipru?

Trupele ucrainene încearcă să respingă forțele rusești de-a lungul râului Nipru din regiunea sudică Herson, a transmis miercuri armata ucraineană, recunoscând că e o linie de front „ fluidă".

„De-a lungul liniei frontului, care se întinde de-a lungul râului Nipru, împingerea noastră are loc pe o linie de la 3 la 8 km de-a lungul întregului mal”, a declarat Natalia Humeniuc, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene

„Pentru moment, vom cere tăcere informațională ... ceea ce ne permite să raportăm mai târziu despre marile succese”, a mai spus oficialul militar.

Un avans ucrainean pe partea controlată de ruși a Dnipro, o barieră naturală serioasă, ar fi un mare pas înapoi pentru trupele de ocupație rusești de pe partea vestică.

Trupele ruse au ocupat regiunea Herson în primele zile ale invaziei lor, dar s-au retras în urmă cu un an din orașul Herson și din alte poziții de pe partea de vest a râului.

Îți mai recomandăm Rachetă rusească a fost doborâtă lângă Kiev