Rusia se retrage oficial din principalul tratat european privind forțele armate încheiat după Războiul Rece

Vladimir Putin și-a exprimat, în nenumărate rânduri, nemulțumirea cu privire la extinderea NATO.

Rusia s-a retras oficial, marți, dintr-un tratat de securitate istoric care a limitat categorii cheie de forțe armate convenționale, după ce a acuzat Statele Unite că au subminat securitatea post-Război Rece prin extinderea alianței militare NATO.

Tratatul din 1990 privind forțele armate convenționale în Europa (CFE), semnat la un an după căderea Zidului Berlinului, a impus limite verificabile asupra categoriilor de echipamente militare convenționale pe care NATO și Pactul de la Varșovia le puteau desfășura.

Tratatul a fost conceput pentru a împiedica oricare dintre cele două părți ale Războiului Rece să adune forțe pentru o ofensivă rapidă împotriva celeilalte părți în Europa, dar a fost nepopular la Moscova, deoarece reducea avantajul Uniunii Sovietice în ceea ce privește armele convenționale.

Îți mai recomandăm Rusia continuă să bombardeze orașul Avdiivka. Zelenski face schimbări în armată. Președinta Comisiei Europene, în vizită la Kiev

Rusia a suspendat participarea la tratat în 2007 și a încetat participarea activă în 2015. La mai bine de un an de la invazia la scară largă a Ucrainei, președintele Vladimir Putin a semnat în mai un decret prin care denunța pactul.

Ministerul rus de Externe a declarat că Rusia s-a retras în mod oficial din pact marți, 7 noiembrie, la miezul nopții, și că tratatul este acum „istorie".

„Tratatul CFE a fost încheiat la sfârșitul Războiului Rece, când formarea unei noi arhitecturi de securitate globală și europeană bazată pe cooperare părea posibilă, iar încercările corespunzătoare au fost făcute", au declarat oficialii ministerului.

Rusia a declarat că impulsul SUA pentru extinderea NATO a dus la faptul că țările din alianță au „ocolit în mod deschis" restricțiile de grup ale tratatului și a adăugat că admiterea Finlandei în NATO și cererea Suediei au însemnat că tratatul a murit.

Îți mai recomandăm Atacurile rusești în estul Ucrainei nu au încetat. Analiștii militari prevăd o ofensivă reînnoită

Chiar și menținerea formală a Tratatului CFE a devenit inacceptabilă din punctul de vedere al intereselor fundamentale de securitate ale Rusiei", spune comunicatul ministerului rus de Externe, menționând că Statele Unite și aliații săi nu au ratificat Tratatul CFE actualizat din 1999.

Războiul din Ucraina a declanșat cea mai gravă criză în relațiile Moscovei cu Occidentul de la adâncirea Războiului Rece. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, în weekend, că relațiile cu Statele Unite sunt sub zero.

După ce Rusia și-a anunțat intenția de a ieși din tratat în acest an, NATO a condamnat decizia, spunând că aceasta subminează securitatea euro-atlantică.

„Rusia nu și-a respectat timp de mulți ani obligațiile CFE", a declarat NATO în iunie. „Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și complicitatea Belarusului sunt contrare obiectivelor Tratatului CFE".

Statele Unite și aliații săi au legat ratificarea CFE adaptat în 1999 de îndeplinirea de către Rusia a angajamentelor privind Georgia și Moldova. Rusia a declarat că această conexiune era greșită.

În 2011, ca răspuns la „suspendarea" rusă, despre care Washingtonul a spus că nu era legală, în conformitate cu tratatul, Statele Unite și NATO au încetat să-l mai pună în aplicare în raport cu Rusia, potrivit Departamentului de Stat.

„Suspendarea de către Rusia a punerii în aplicare a Tratatului începând din 2007 a erodat în mod serios verificabilitatea Tratatului, a scăzut transparența și a subminat abordarea cooperantă a securității, care au fost elemente de bază ale relației NATO-Rusia și ale securității europene timp de mai bine de două decenii", a declarat Departamentul de Stat în 2020.