Rusia a anunțat luni SUA că nu va permite deocamdată inspectarea armelor sale în temeiul tratatului de control al armelor nucleare New Start, din cauza restricțiilor de călătorie pe care Washingtonul și aliații săi le-au impus liderilor săi.
Condițiile de inspecție propuse de Washington au creat „avantaje unilaterale pentru Statele Unite și privează efectiv Federația Rusă de dreptul de a efectua inspecții pe teritoriul american”, a declarat Ministerul de Externe de la Moscova într-un comunicat, citat de Reuters.
Statele Unite și aliații săi, inclusiv Marea Britanie și Uniunea Europeană, și-au închis spațiul aerian pentru avioanele rusești, ca parte a unui val de sancțiuni impuse ca răspuns la decizia Rusiei de a invada Ucraina, nedeclarat și neprovocat, pe 24 februarie.
Îți mai recomandăm Biden și Putin, ton conciliant în discuțiile despre armele nucleare. Avertismentul șefului ONUTratatul New Start, care a intrat în vigoare în 2011, limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Statele Unite și Rusia le pot desfășura, precum și pe cel de rachete și bombardiere terestre și submarine.
Președintele american Joe Biden a declarat luni trecută că administrația sa este pregătită să negocieze „rapid” un cadru care să înlocuiască tratatul New Start, care va expira în 2026, dacă Moscova își va demonstra disponibilitatea de a relua lucrările privind controlul armelor nucleare.
Dar misiunea Rusiei la Națiunile Unite a spus că Washingtonul s-a retras din discuțiile separate cu Moscova privind stabilitatea strategică în conflictul din Ucraina și trebuie să decidă ce vrea.
A doua zi, Kremlinul a spus că timpul se scurge pentru a negocia un înlocuitor pentru New Start, punând în pericol securitatea globală.
Conflictul din Ucraina a ridicat tensiunile politice la niveluri nemaivăzute de la criza rachetelor din Cuba din 1962, politicienii din Rusia și Statele Unite vorbind public despre riscul celui de-al treilea război mondial.
Îți mai recomandăm Putin a testat racheta nucleară balistică „Satan 2”, cu capacitate nucleară „fără egal în lume”Moscova susține că a fost forțată să intervină în Ucraina pentru a-i apăra pe vorbitorii de limbă rusă de persecuție și pentru a evita amenințarea Occidentului, care s-ar folosi de Ucraina pentru a amenința securitatea Rusiei.
Kievul și aliații săi occidentali spun că acestea sunt pretexte pentru cucerirea de noi teritorii în stil imperial.
Îți mai recomandăm Rusia nucleară | Experți: Moscova amenință că ar folosi din prima arme nucleare ca să-și paralizeze adversarul. Terorism de stat