Ucraina: 51 de oameni uciși într-un atac rusesc asupra Institutului de Comunicații din Poltava

Your browser doesn’t support HTML5

Marți, 3 septembrie, trupele ruse au lovit Institutul de Comunicații din Poltava (centrul Ucrainei) cu două rachete balistice. Ultimul bilanț arată că 51 de oameni au murit și peste 235 au fost răniți.

Actualizare pra 20.00. Șeful regional din Poltova, Filip Pronin, a declarat că numărul morților a crescut la 51, Declarația a fost făcută la televiziunea de stat ucraineană. Numărul persoanelor ucise a crescut la 235. Liderul regional a spus că se crede că alte 15 persoane sunt încă prinse sub dărâmături, a transmis BBC.

Actualizare ora 18.15. Numărul morților în Poltava a crescut la 49, iar 219 au fost răniți, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean al Apărării, Dmytro Lazutkin, într-un interviu TV.

Anterior, ultimele cifrele arătau că 47 de oameni au murit după cum anunțase prima doamnă a Ucrainei Olena Zelenska, care spunea și că 206 de oameni au fost răniți, potrivit BBC.

Ea descrie atacul ca pe o „tragedie” și spune că Rusia „ne ia întotdeauna cel mai valoros lucru – viața”.

Intervalul de timp dintre sirena de raid aerian și sosirea rachetelor a fost atât de scurt încât oamenii nu au avut vreme să intre în adăpostul antiaerian, au declarat președintele Volodimir Zelenski și Ministerul Apărării, transmite Serviciul Ucrainean al RFE/RL.

Alerta antiaeriană a fost anunțată pentru regiunea Poltava între orele 09:08 și 09:46, iar forțele aeriene au avertizat la ora 90:10 cu privire la o rachetă care venea spre oraș.

Mai multe

„Una dintre clădirile Institutului de Comunicații a fost parțial distrusă. Oamenii au fost prinși sub dărâmături. Mulți au fost salvați. Peste 180 de persoane au fost rănite. Din păcate, sunt multe decese. În prezent, se știe că 41 de persoane au murit”, a spus președintele Zelenski.

Rachetele balistice rusești au lovit și un spital din apropiere.

Echipajele de urgență și medicii au salvat 25 de persoane, 11 dintre ele au fost dezgropate din dărâmături, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, citat de AP.

Două rachete balistice au lovit o instituţie de învăţământ şi un spital din vecinătate în Poltava, în centrul Ucrainei.

Lovitura a avut loc în regiunea Poltava, a declarat Zelenski într-un videoclip postat pe canalul său de Telegram.

La actualul număr de victime, atacul rusesc de marți este unul dintre cele mai mortale de la începutul războiului pornit în februarie 2022.

„Toate serviciile necesare sunt implicate în operațiunea de salvare”, a adăugat președintele Volodimir Zelenski.

Președintele a mai declarat că a ordonat o anchetă imediată asupra circumstanțelor atacului și a cerut mai multe echipamente de apărare aeriană de la partenerii occidentali ai Ucrainei.

Cel puțin 41 de oameni au murit și peste 180 au fost răniți în Poltava, in centrul Ucrainei, în urma loviturilor rusești cu rachete.

„Continuăm să spunem tuturor celor din lume care au puterea de a opri această teroare: sistemele de apărare aeriană și rachetele sunt necesare în Ucraina, nu într-un depozit undeva”, a declarat Zelenski.

„Loviturile cu rază lungă de acțiune care ne pot proteja de teroarea rusă sunt necesare acum, nu ceva mai târziu. Din păcate, fiecare zi de întârziere înseamnă pierderea de vieți omenești.”

Atacul a avut loc în orașul Poltava, capitala regiunii cu același nume, au declarat oficialii. Poltava este situată la aproximativ 110 kilometri de granița cu Rusia și la aproximativ 350 de kilometri sud-est de Kiev.

Bloggeri militari ucraineni au afirmat că rachetele au vizat o ceremonie militară oficială care se desfăşura în aer liber.

Deputata Mariana Bezugla, membră a Comisiei de apărare a Parlamentului şi foarte critică faţă de comandamentul militar ucrainean, şi-a exprimat regretul pe Telegram că niciun ofiţer de rang înalt nu a fost pedepsit pentru că a pus în pericol grupuri de militari în cursul unor incidente similare în trecut.

„Tragediile se repetă. Când va înceta acest lucru?", s-a întrebat ea.

Ulterior, președintele Ucrainei Zelenski a cerut partenerilor occidentali mai multe sisteme de apărare aeriană și rachete care să lovească adânc în teritoriul Rusiei, pentru a preveni atacurile cu rachete precum cel de la Poltava.

Într-un videoclip postat pe site-ul prezidențial, Zelenski spune că rușivor fi aduși la răspundere pentru grevă.

„Le spunem tuturor celor din lume care au putere, iar și iar, că pentru a opri această teroare, sunt necesare sisteme de apărare aeriană și rachete în Ucraina, nu într-un depozit de undeva. Lovituri la distanță lungă, care pot proteja de teroarea rusă, sunt necesare acum, nu după ceva timp. Fiecare zi de amânare, din păcate, înseamnă moartea poporului nostru", a spus Zelenski.

Știre în curs de actualizare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.