Șeful ONU i-a spus lui Putin că invadarea Ucrainei încalcă legea internațională

Sosirea Secretarului General ONU la Summitul BRICS din Rusia, la invitația lui Vladimir Putin, a atras critici dure din partea Ucrainei.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a spus președintelui rus Vladimir Putin pe 24 octombrie că invazia Rusiei în Ucraina a încălcat carta ONU și dreptul internațional, potrivit unei declarații a ONU după întâlnirea lor de la summitul BRICS de la Kazan, Rusia.

Secretarul general al ONU s-a întâlnit cu Putin în marja summitului Brics de la Kazan, Rusia, după un discurs în care Guterres a cerut o „pace dreaptă” în Ucraina.

Secretarul general al ONU „și-a reiterat poziția că invazia rusă a Ucrainei a încălcat Carta Națiunilor Unite și dreptul internațional”, a declarat purtătorul de cuvânt al șefului ONU după întâlnirea Putin-Guterres, dur criticată de Kiev.

Șeful ONU, a cărui vizită în Rusia are loc în timp ce forțele Rusiei continuă atacurile fără discriminare asupra orașelor și infrastructurii ucrainene, a fost fotografiat dând mâna cu Putin înainte de întâlnirea lor.

„Avem nevoie de pace în Ucraina. O pace justă în conformitate cu Carta ONU, dreptul internațional și rezoluția Adunării Generale [ONU]”, a spus Guterres, a cărui prezență la summit a atras o reacție furioasă din partea Kievului.

„Secretarul general al ONU a refuzat invitația Ucrainei la primul Summit Global pentru Pace din Elveția”, a transmis ministerul ucrainean de Externe pe 22 octombrie.

„Cu toate acestea, a acceptat invitația la Kazan din partea criminalului de război Putin. Aceasta este o alegere greșită care nu promovează cauza păcii. Nu face decât să dăuneze reputației ONU”, susține diplomația ucraineană.

Figura opoziției ruse Iulia Navalnaia, văduva lui Aleksei Navalnîi, l-a criticat și ea pe Guterres pentru că s-a întâlnit cu Putin, etichetându-l pe șeful Kremlinului drept „criminal”.

„E al treilea an de război, iar secretarul general al ONU dă mâna cu un criminal”, a scris Navalnaia pe rețeaua X.

Navalnaia l-a acuzat pe Putin de moartea soțului ei, politicianul de opoziție și criticul deschis al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, într-o închisoare rusească.

La summitul de trei zile din orașul Kazan au participat reprezentanți ai celorlalte țări BRICS - Brazilia, India, China și Africa de Sud. La întâlnire au participat, de asemenea, liderii sau reprezentanții a 36 de țări, inclusiv Iran și Turcia.

Rusia a prezentat summitul ca pe o demonstrație de forță în rândul principalelor țări în curs de dezvoltare ale lumii care sunt încă dispuse să se întâlnească cu Putin, în ciuda sancțiunilor occidentale și a eforturilor de a izola Moscova.

Îți mai recomandăm Ucraina susține că Rusia desfășoară trupe nord-coreene în regiunea Kursk

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.