Armata ucraineană se retrage din Vuhledar după 2 ani de lupte intense

Militari de marină ucraineni stau pe o stradă din orașul Vuhledar, Ucraina. 25 februarie 2023.

Forțele ucrainene se retrag din orașul Vuhledar, important din punct de vedere strategic. Anunțul a fost făcut de oficialii militari ucraineni, după ce miercuri dimineața autoritățile locale anunțau că trupele ruse au ajuns în centrul orașului.

Vuhledar, un oraș pe care forțele ucrainene l-au păstrat, este cea mai recentă așezare urbană care a căzut în mâinile rușilor, după doi ani și 8 luni de război, în timp ce armata ucraineană este împinsă încet-încet înapoi în provincia estică Donețk.

Formația de forțe terestre Hortiția din Ucraina, care comandă regiunile estice, inclusiv Donețk, a transmis într-o declarație că își retrage trupele din Vuhledar pentru a „proteja personalul și echipamentele militare”.

„În încercarea de a prelua controlul orașului cu orice preț, rezervele (rusești) au fost direcționate să efectueze atacuri de flanc, ceea ce a epuizat apărarea unităților Forțelor Armate ale Ucrainei. Ca urmare a acțiunilor inamicului, a apărut amenințarea de încercuire a orașul”, se mai arată în declarație.

Reytragerea ucrainenilor din Vuhledar vine după o campanie militară dură dusă de Rusia de-a lungul frontului de est. Kievul a cedat câteva mii de kilometri pătrați de teritoriu, în timp ce armata rusă își croiește drum spre vest, distrugând orașe și sate cu rachete, bombe planoare, artilerie și drone.

Semnificația tactică a orașului Vuhledar, situat la confluența a două drumuri principale, este dublă. Înălțimile dominante și apropierea de liniile de cale ferată oferă Moscovei o protecție mai mare pentru propriile rute logistice și un punct de vedere mai bun pentru atacurile de artilerie împotriva forțelor și liniilor de aprovizionare ucrainene.

Capturarea Vuhledar este un nou pas al Moscovei către obiectivul de a captura centrul logistic cheie Pokrovsk.

Îți mai recomandăm Zelenski: Linia frontului e foarte, foarte dificilă, trebuie să facem tot ce putem

Cum s-a dat lupta pentru Vuhledar

După doi ani de încercări eșuate de a captura Vuhledar, forțele ruse au schimbat tactica la începutul acestui an.

Soldații ruși au început să organizeze atacuri sofisticate de pe flancurile nordice și sudice, alimentate de capacități superioare de război electronic și forțe de infanteriști pe motociclete, foc de artilerie, drone și bombe aeriene. Moscova a suferit pierderi grele.

Lună după lună de atacuri constante au erodat în cele din urmă apărarea ucraineană.

După doi ani de lupte intense, Brigada 72, care nu s-a rotit niciodată din cauza intensității luptei și a lipsei unei strategii de demobilizare din partea liderilor militari ucraineni, s-a retras din bucata de pământ pe care mulți dintre camarazii lor au murit să o apere.

Vuhledar a servit ca fortăreață defensivă, un oraș fortăreață în vârful unui deal înconjurat de câmpuri deschise și lângă două drumuri principale. De acolo, soldații ucraineni au putut observa forțele ruse care se apropiau de la distanță. Din acel punct de vedere, a fost ușor să coordonezi contraatacurile. Acest avantaj revine acum forțelor rusești.

Deși semnificativ din punct de vedere tactic, Vuhledar nu este un centru logistic crucial pentru Kiev, iar forțele ruse controlau deja majoritatea drumurilor principale prin oraș înainte de a-l captura, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului din SUA. Accesul Ucrainei la alte linii de aprovizionare critice rămâne intact.

Drumul spre Pokrovsk

Capturarea orașului Vuhledar face parte din scopul Moscovei de a captura centrul logistic strategic Pokrovsk, la doar 30 de kilometri nord. Căderea sa ar compromite grav apărarea ucraineană.

Următorul pas pentru forțele ruse va fi alungarea forțelor ucrainene din orașul Kurahove din apropiere.

„Această linie este interconectată și inamicul nu va putea intra în Pokrovsk și să se apropie de Pokrovsk decât dacă ne poate alunga trupele din Kurahove”, a declarat Ivan Timociko, președintele Consiliului Rezerviștilor forțelor terestre ale Ucrainei.

Avans al Rusiei

Din august, trupele Moscovei au avansat cu cel mai rapid ritm din ultimii doi ani în estul Ucrainei, în ciuda faptului că forțele ucrainene au organizat o incursiune surpriză în regiunea Kursk din Rusia.

Controlul deplin asupra lui Vuhledar ar ajuta trupele Moscovei să-și îmbunătățească logistica și mobilitatea prin utilizarea mai activă a căilor ferate. Astfel, avansul rusesc s-ar putea intensifica iar armata rusă ar avea acces pe înălțimi de unde să folosească mai eficient artileria.

Filașkin, îndemnând oamenii să plece, a spus că aproximativ 350.000 de oameni au rămas în zonele controlate de guvern din regiune, în scădere de la aproximativ 1,9 milioane înainte de război. Doar 107 civili au rămas în Vuhledar, care avea o populație de aproximativ 14.000 înainte de război, a spus el.

Regiunea Donețk este una dintre cele patru provincii ucrainene pe care Moscova a susținut că le-a anexat la sfârșitul anului 2022. Moscova are ca obiectiv capturarea întregii provincii.

Îți mai recomandăm Opt morți în atacurile rusești asupra Ucrainei de „Ziua apărătorilor”

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.