Cum a început totul: Rusia la nașterea U.R.S.S.

Fotografiile surprind viața cotidiană a oamenilor de rând, dar și cea de pe coridoarele puterii în momentul formării Uniunii Sovietice, pe fondul tulburărilor și al foametei, în urmă cu un secol.

În fotografia de mai sus vedem personalul primei ambasade sovietice din Ankara, Turcia, pe 30 decembrie 1922, ziua în care a fost declarată oficial Uniunea Sovietică formată din Rusia, Ucraina, Belarus și republicile socialiste „transcaucaziene”.

Imaginile de arhivă din această galerie prezintă ruși obișnuiți și elite de stânga în timpul lunilor în care Vladimir Lenin și revoluționarii săi socialiști au lansat lumea pe o nouă și dramatică traiectorie, pe măsură ce Uniunea Sovietică prindea contur.

Lideri revoluționari fotografiați în timpul unei defilări în Piața Roșie în mai 1922. Printre ei, Mihail Lașevici (al doilea din stânga, salutând), Lev Troțki (în centru stânga, cu mustață), Lev Kamenev (guler alb, al doilea din dreapta) și Mihail Tomski (extremă dreapta). Toți cei patru bărbați aveau să fie uciși sau să se sinucidă mai târziu, după ce s-au confruntat cu Iosif Stalin.

Un vagon de tren parte a unei „caravane mobile de agitație și propagandă" care a călătorit prin Rusia transportând conferențiari și artiști care promovau ideile guvernului bolșevic în timpul Războiului civil. Pe vagonul de tren scrie: „Trăiască focul revoluției mondiale" și „Revoluția din octombrie a dat puterea poporului”.

Benjamin din Petrograd, un înalt conducător bisericesc care s-a opus confiscării de către bolșevici a proprietăților bisericești, judecat pentru „agitație contrarevoluționară”. A fost executat în iulie 1922, la câteva săptămâni după ce a fost făcută această fotografie.

Oficialii sovietici expun bijuteriile coroanei capturate de familia regală rusă într-o locație nespecificată, în septembrie 1922. Țarul, țarina și cei cinci copii ai lor fuseseră împușcați și uciși la baionetă de revoluționarii de stânga cu patru ani mai devreme.

O ceremonie religioasă desfășurată în Piața Roșie din Moscova în septembrie 1922. Această adunare se va dovedi a fi una dintre ultimele manifestări de credință în masă din Moscova sovietică, deoarece revoluționarii atei lui Lenin au lansat un război împotriva „popilor” creștini ortodocși și a religiei în general.

Proprietatea bisericii confiscată este scoasă la vedere și expusă pentru public în iarna anului 1922.

Muncitori pe o linie de cale ferată în primăvara sau toamna anului 1922. În timpul lui Lenin, au fost puse în aplicare politici radicale de egalitate de gen, ceea ce a dus la intrarea masivă a femeilor pe piața muncii și la legalizarea avortului în 1920.

Comandantul Armatei Roșii, Semion Budionni (stânga),alături de un sătean pe nume Fiodor Guliaiev la Kremlin, în iunie 1922. Guliaev a primit o medalie pentru că a atras sute de călăreți ai Armatei Albe într-o mlaștină, unde majoritatea călăreților împotmoliți au fost uciși, în timpul Războiului Civil Rus.

Un copil înfometat din regiunea rusească Celiabinsk, în timpul foametei din 1921-1922. Atunci au murit cel puțin un milion de oameni. Foametea a fost cauzată de o multitudine de factori, inclusiv de haosul economic care a urmat revoluțiilor din 1917 și de „comunismul de război” al bolșevicilor, care includea ceea ce Lenin numea „confiscarea surplusului de la țărani”.

O fotografie dintr-un album despre foametea din 1921-1922, redescoperit în 1989. Pe fotografie scrie că „oamenii au decojit scoarța copacilor pentru a avea ce mânca” în timpul foametei.

Soldați ai Armatei Roșii cu capele din fetru „budionovka” defilează pe tractoare prin Piața Roșie din Moscova în noiembrie 1922.

Un cuplu într-un avion pe un aerodrom din actualul Sankt Petersburg, în 1923.

Feliks Dzerjinski cu soția sa, Sofia, la țară, lângă Moscova, în 1923. Dzerjinski era de origine poloneză și s-a născut într-o familie de nobili, dar a devenit un socialist fanatic și a avansat rapid în rândurile revoluționarilor ruși, ajungând să conducă forțele poliției secrete bolșevice, apoi sovietice. „Feliks cel de fier” a ordonat uciderea în masă a celor pe care îi numea „dușmani ai revoluției”, deseori doar pe baza a ceea ce el numea „apartenența lor de clasă sau a rolului jucat de ei în perioada prerevoluționară”.

Un tramvai se deplasează printre mulțimea din piața Suharevski din Moscova în 1923.

Un regiment de copii al Armatei Roșii sovietice la Moscova, în decembrie 1923.

La scurt timp după ce a fost făcută această fotografie, a fost adoptată constituția U.R.S.S., iar Regatul Unit s-a alăturat altor câteva țări în stabilirea unor legături oficiale cu Uniunea Sovietică.