Pe 29 septembrie, Ministerul Justiției a adăugat compania-mamă a site-ului Mediazona și proiectul pentru drepturile omului Zona Prava pe lista organizațiilor considerate „agenți străini”.
Lor li s-a alăturat platforma de informații necomerciale OVD-Info, care monitorizează activitățile organizațiilor de aplicare a legii, Centrul de Cultură Germanică și Europeană Nijni Novgorod și Centrul pentru Studii de Gen din Ivanovo Oblast.
Îți mai recomandăm Locuința redactorului șef de la The Insider, percheziționată de serviciul secret rusÎn plus, 22 de persoane, inclusiv mai mulți coordonatori locali ai ONG-ului independent de monitorizare a alegerilor Golos, au fost, de asemenea, adăugați pe lista „agenților străini”, pe care Golos se afla încă din august.
Editorul Mediazona, Piotr Verzilov, și redactorul șef Serghei Simonov au fost, de asemenea, adăugați pe listă.
Ministerul Justiției nu a oferit nicio explicație cu privire la ultimele sale desemnări.
OVD-Info s-a remarcat pentru că a relatat despre ultimele arestări făcute în timpul protestelor din Rusia, în timp ce Mediazona este specializată în acoperirea instanțelor rusești și a drepturilor deținuților.
Verzilov a fost membru fondator al trupei Pussy Riot și un activist anti-Kremlin.
Îți mai recomandăm Rusia | Noi amenzi și procese împotriva Europei Libere pentru a o obliga să se identifice ca „agent străin”Cofondatorul OVD-Info, Grigori Ohotin, a declarat că demersul autorităților ruse se înscrie în „campania de presiune împotriva organizațiilor și mass-media independente”.
„Este curios că s-a întâmplat la apogeul campaniei publice de abolire a legislației privind agenții străini, în care OVD-Info a fost unul dintre inițiatorii cheie", a declarat Ohotin pentru Associated Press.
El a adăugat că 222 de organizații s-au alăturat campaniei până acum și, tocmai de aceea, campania „nu ar fi putut trece neobservată”.
Așa-numita legislație a „agentului străin” din Rusia a fost adoptată în 2012 și a fost modificată în mod repetat.
Aceasta cere organizațiilor neguvernamentale care primesc asistență externă și despre care guvernul rus consideră că sunt angajate în activități politice să fie înregistrate și să se identifice ca „agenți străini” și să se supună auditurilor.
Modificările făcute apoi legii au vizat mass-media finanțată din străinătate.
Îți mai recomandăm Poliția moscovită îi investighează pe susținătorii lui Alexei NavalnîiÎn 2017, guvernul rus a plasat pe lista „agenților străini”, în conformitate cu controversate lege, opt dintre platformele de știri ale RFE / RL: serviciul rus al RFE / RL, alte șase servicii de știri în limba rusă ale RFE / RL și Current Time.
La începutul acestui an, instanțele ruse au început să impună amenzi uriașe împotriva RFE / RL pentru că produsele sale jurnalistice nu au fost marcate cu această etichetă - „agent străin” - impusă de guvernul rus în baza ultimelor modificări ale legii adoptate în octombrie 2020.
Instanțele rusești au impus până acum RFE / RL amenzi de aproape 250 de milioane de ruble, adică aproximativ 3,4 milioane de dolari. RFE / RL a făcut apel la toate deciziile tribunalului, dar instanțele rusești au respins până acum sute de apeluri. La începutul lunii iunie, organul de supraveghere în comunicații a informat RFE / RL că pregătește alte 130 de protocoale în baza cărora RFE / RL va fi amendată cu o nouă amendă de 71,5 de milioane de ruble, adică aproximativ 964.000 de dolari.
Îți mai recomandăm Trei zile de vot în Rusia fără opoziție, fără presă liberă, fără observatori OSCERFE / RL a spus despre aceste amenzi că reprezintă „o campanie de constrângere și intimidare sponsorizată de stat”.
Organizațiile de apărare a drepturilor omului au spus despre legislația „agentului secret” că este restrictivă și menită a „demoniza” presa independentă.