Alexei Navalnîi, cel mai mare adversar al Kremlinului și prizonier politic al Rusiei, a împlinit duminică 47 de ani de ani în închisoare, în timp ce susținătorii săi au organizat mitinguri și proteste pentru a evidenția situația lui, soldate cu zeci de arestări.
Navalnîi ispășește pedepse care însumează până la 11 ani și jumătate pentru încălcarea condițiilor unei eliberări condiționate, sfidare a instanței și delapidare, acuzații despre care el și susținătorii săi spun că sunt instrumentate politic pentru a-l reduce la tăcere.
În prezent, el se află într-o închisoare din regiunea Vladimir, la est de Moscova.
„Ca întotdeauna, de ziua mea, vreau să le mulțumesc tuturor oamenilor pe care i-am întâlnit în viața mea. Celor buni pentru că m-au ajutat și încă mă ajută. Celor răi pentru faptul că experiența mea cu ei m-a învățat ceva. Mulțumesc familiei mele pentru că a fost mereu alături de mine”, a scris Navalnîi pe Twitter.
„Dar cea mai mare mulțumire și cel mai mare salut pe care vreau să le aduc astăzi se adresează tuturor deținuților politici din Rusia, Belarus și alte țări. Majoritatea o duc mult mai greu decât mine. Mă gândesc la ei tot timpul, rezistența lor mă inspiră în fiecare zi”, a adăugat el.
Riscându-și propria detenție, susținătorii săi au organizat pichete individuale la Moscova, Sankt Petersburg și în alte părți ale țării.
O prezență puternică a forțelor de securitate a fost văzută în centrul Moscovei, cu trupe Gărzii Naționale staționate lângă Piața Pușkin.
Potrivit OVD-Info, un grup independent de apărare a drepturilor omului și mass-media, mai multe persoane au fost reținute în capitală pentru că țineau pancarte în sprijinul activistului, inclusiv o femeie identificată drept Ekaterina Lubianaia, care ținea în mână un balon cu „La mulți ani!” scris pe el.
OVD-Info a spus că peste 45 de persoane au fost reținute la mitinguri și pichete individuale. Cel puțin patru deținuți erau minori și un jurnalist a fost reținut. Unii dintre ei ar fi fost în cele din urmă eliberați din arest.
Demonstrații au fost raportate și în mai multe orașe europene și în Japonia și Australia.
Navalnîi se află în închisoare din februarie 2021, după arestarea sa cu o lună mai devreme, după ce s-a întors din Germania, unde a fost tratat după ce a fost otrăvit cu Noviciok, o neurotoxină folosită de serviciile secrete sovietice, interzisă în prezent, otrăvire pe care Navalnîi o atribuie Kremlinului, care a negat orice implicare.
El și echipa sa au spus că acuzațiile împotriva lui sunt conseecința eforturilor sale de a demasca corupția din guvernul rus.
Cel mai faimos prizonier politic din Rusia își petrece cea mai mare parte a timpului într-o celulă de izolator de 2,5 pe 3 metri. Susținătorii lui Alexei Navalnîi au creat o expoziție itinerantă cu o machetă a celulei.
Your browser doesn’t support HTML5
Un tribunal din Moscova a stabilit că Navalnîi va fi audiat pe 6 iunie într-un nou proces în care este acuzat de extremism, acuzație pentru care ar putea face 30 de ani de închisoare.
El a mai spus că un anchetator i-a spus că se va confrunta și cu un proces militar separat pentru acuzații de terorism, care ar putea duce la o condamnare pe viață.
Pe 2 iunie, Navalnîi a lansat fragmente din corespondența sa cu administratorii închisorii în care detaliază cereri sarcastice pentru lucruri ciudate, cum ar fi o sticlă de lună și un cangur de companie.
Your browser doesn’t support HTML5
Oficialii penitenciarului i-au respins toate cererile, potrivit corespondenței, adesea într-o rusă de lemn, birocratică.
„Când stai într-o celulă de izolator și ai nevoie de puțină distracție, te poți distra cu corespondența cu administrația”, a spus Navalnîi pe Twitter într-o serie de tweet-uri postate pe 2 iunie de echipa sa.
Printre obiectele pe care le-a cerut a fost un megafon care să fie dat prizonierului dintr-o celulă din apropiere „pentru ca el să poată țipa și mai tare”. O alta a fost o solicitare ca un deținut care „a ucis un bărbat cu mâinile goale” să fie premiat cu cel mai înalt grad la karate.
„Chestiunea acordării calificărilor de arte marțiale estice nu este gestionată de administrație”, a scris închisoarea pe 28 aprilie.
Oficialii penitenciarului au refuzat toate cererile. Ca răspuns la dorința sa de a avea un cangur de companie, închisoarea a scris: „Animalul identificat în cererea dumneavoastră se referă la marsupialul cu creastă dublă. Cererea dumneavoastră nu poate fi satisfăcută”.
Într-o simulare de indignare, Navalnîi a spus că va continua să lupte pentru „dreptul său inalienabil de a deține un cangur”.
Politicianul a spus că deținuții pot avea un animal de companie dacă administrația închisorii le permite.