Războiul în care mor copii și se bombardează școli: milioane de refugiați, sute de morți și răniți

Your browser doesn’t support HTML5

Autoritățile ucrainene transmit că 518 unități de învățământ din Ucraina au fost afectate de bombardamente. 72 dintre ele au devenit ruine. Captură video Reuters, Harkov, 16 martie.

Atacurile ordonate de Vladimir Putin asupra Ucrainei lovesc școli și spitale, ucid civili și distrug case. Potrivit Organizației Salvați Copiii, viețile a circa șase milioane de copii, care nu au părăsit încă Ucraina sunt în pericol. Alții 1,5 milioane de copii au devenit refugiați.

Datele prezentate luni, în 21 martie, de organizația Salvați Copiii, arată că până la șase milioane de copii ucraineni care nu au părăsit încă țara sunt în pericol iminent pe măsură ce tot mai multe școli și spitale sunt ținte ale atacurilor forțelor Armatei Rusiei.

Această mamă din Mariupol și-a pierdut unul dintre copii în bombardamentele asupra orașului Mariupol.

Potrivit Ministerului Educației din Ucraina, 518 unități de învățământ din Ucraina au fost afectate de bombardamente, 72 dintre acestea fiind distruse în totalitate.

O școală din orașul Cernigău distrusă de bombardamente. Imagine din 7 martie 2022.

„Zonele urbane din întreaga Ucraină sunt bombardate în mod repetat, străzi întregi s-au transformat în moloz. Bombardamentele necruțătoare au forțat cel puțin unul din cinci copii din Ucraina – adică peste 1,5 milioane – să fugă din țară”, transmite Salvați Copii.

Your browser doesn’t support HTML5

Obuzele rusești distrug școli în Ucraina

Aproape șase milioane de copii sunt încă în Ucraina, iar despre mulți se crede că se adăpostesc în clădiri atacate, „vulnerabili la răni sau deces, precum și la privarea de hrană, apă curată și îngrijire medicală”.

109 cărucioare pentru copii, goale, comemorează la Lvov victimele copii ale bombardamentelor ordonate de Vladimir Putin. 18 martie 2022.

Cel mai recent atac anunțat de autoritățile ucrainene asupra unei clădiri școlare a avut loc, sâmbătă, la Mariupol. 400 de oameni, femei, copii și vârstnici se adăposteau aici, în unul dintre orașele cele mai afectate de atacurile rusești. Nu au apărut încă informații cu privire la victime.

Cu câteva zile înainte, în orașul asediat, un teatru marcat ca adăpostind copii a fost bombardat de forțele Rusiei. Sute de oameni, inclusiv copii se adăposteau acolo.

În fața și în spatele Teatrului din Mariupol bombardat de forțele Rusei scria cu litere mari „Copii”.

Mariupol este orașul în care forțele Rusiei au bombardat și o maternitate și un spital de copii. Imaginea unei femei însărcinate, care a murit în urma atacului împreună cu copilul pe care urma să îl nască, a făcut înconjurul lumii.

9 martie 2022, MAriupol

Numărul morților și răniților în rândul copiilor este unul estimativ. ONU a confirmat, duminică, moartea (până în 19 martie) a 902 civili, printre care 75 de copii (11 fete, 25 de băieți și încă 39 de copii despre care nu se știe dacă erau băieți sau fete).

Printre răniți se aflau 22 de fete, 16 băieți, și alți 60 de copii despre care nu se știe dacă erau băieți sau fete.

Numărul real al victimelor ar putea fi mult mai mare, precizează ONU.


Distrugerile asupra clădirilor care oferă servicii esențiale precum școlile și spitalele vor crește dacă luptele continuă, în special în zonele populate, avertizează Salvați Copiii.

Organizația precizează, luni, că în prezent, există peste 300 de unități sanitare în zone cu luptă activă sau cu o prezență semnificativă a forțelor militare, iar alte 600 de unități sunt situate la o distanță de cel mult 10 kilometri de zonele în care au loc atacuri sau lupte.

Școală afectată de bombardament în 3 martie, în Cernigău. În acea zi, atacurile Rusiei au vizat multiple zone rezidențiale. Au murit 47 de oameni, potrivit autorităților locale.

Salvați Copiii amintește că dreptul internațional umanitar protejează „civilii și bunurile civile, inclusiv școlile și spitalele”.

„Părțile trebuie să susțină și să protejeze natura civilă a școlilor, studenților și personalului din învățământ - și să se abțină de la utilizarea în scopuri militare a facilităților educaționale”, amintește organizația.

Șoală din Jîtomîr, bombardată în 4 martie.

Până luni, autoritățile ucrainene confirmaseră distrugeri la 518 unități de învățământ, în atacurile cu obuze sau rachete începute din 24 februarie, când Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei.

„Cum poate poate cineva distruge o școală? Ce fac aici invadatorii ruși? Cum poate ataca cineva cu rachete o unitate școlară?”, se întreba în 16 martie directoarea unei școli din Harkov.

Your browser doesn’t support HTML5

Școlile Ucrainei distruse de bombardamente rusești