Războiul Trump-Biden ajunge în România

Rudy Giuliani, avocatul personal al președintelui SUA, Donald Trump

Rudy Giuliani, fostul primar al New-Yorkului și avocatul personal al președintelui american Donald Trump, a promis duminică să vină cu dezvăluiri privind afacerile „din România” ale fostului vicepreședinte american Joe Biden, după ce un scandal similar a avut ca fundal Ucraina. Trump a fost nevoit să dea publicității stenograma discuției telefonice cu omologul său de la Kiev.

Din stenogramă reiese că Donald Trump i-a cerut noului lider al Ucrainei să-l investigheze pe rivalul său politic, Joe Biden. În schimb, președintele american i-a spus lui Vladimir Zelensky că poate conta oricând pe ajutorul avocatului său, Rudy Giuliani și pe cel al procurorului general al SUA, William Barr.

Rudy Giuliani a acuzat duminică, într-un interviu la Fox News, că mass-media a încercat să mușamalizeze suspiciunile de corupție la adresa fostului vicepreședinte american Joe Biden și familiei acestuia.

New York Times a scris încă de acum cinci luni despre despre interesul președintelui Trump în investigarea afacerilor familiei Biden, notând în acest context informația potrivit căreia fiul lui Biden l-a consiliat pe omul de afaceri român Puiu Popoviciu, condamnat definitive în 2017 la şapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în dosarul Băneasa: în care a fost acuzat că a profitat de un teren de 224 de hectare, prin asocierea firmei sale cu Universitatea de Agronomie din București, teren pe care l-a cumpărat la un preț subevaluat, producând un prejudiciu de circa 75 de milioane de euro.

Înainte de a fi trimis la închisoare, Popoviciu a fugit în Marea Britanie, unde a fost reținut inițial de Poliția Metropolitan, dar eliberat ulterior , după plata cauțiunii de 200.000 de lire.

New York Times a explicat că Hunter Biden, fiul fostului vicepreședinte american a devenit ținta principală a lui Trump și a aliaților săi în cererile din ce în ce mai numeroase de investigare a oponenților și a adversarilor săi politici. Așa au ieșit la iveală atât amănunte din viața private a fiului, între care eliberarea din Marină, după ce testele antidrug, care au ieșit pozitive pentru cocaină, cât și detalii legate de afacerile acestuia, legate cumva de cariera politică a tatălui său.

Încă din 2014, Hunter Biden, a devenit parte a Consiliului Director al firmei de energie Burisma, o companie ucraineană, acuzată de corupție. Biden jr. câștig în perioada în care tatăl lui era vicepreședinte al SUA în jur de 50 de mii de dolari pe lună, într-o țară în care salariul mediu ajunge cu greu la 300 de dolari pe lună.