Salariile bugetarilor, plafonate. Deficit sub 7%. Cresc alocațiile și punctul de pensie

România - Premierul Florin Cîțu

Salariile, indemnizațiile și sporurile bugetarilor vor fi plafonate de la 1 ianuarie 2021, până la finalizarea analizei privind legea salarizării, la aplicarea căreia au apărut „anomalii și excepții”, a anunțat luni premierul Florin Cîțu.

„Nu sunt adeptul tăierii salariilor. În acest moment analizăm însă dacă legea actuală e eficientă privind salariile din domeniul public, au apărut o serie de anomalii și excepții. Vom face o analiză amplă, vom veni cu rezultatele și până atunci veniturile angajaților se mențin la nivelul lui decembrie 2020, până vom avea o analiza a efectelor și implicațiilor asupra legii salarizării”, a spus premierul.

Cîţu a spus că bugetul pe anul 2021 va fi construit cu un deficit de 7% din PIB.

Am văzut deja discuţii în spaţiul public şi trebuie să clarificăm pentru bugetul de anul viitor ce măsuri rămân şi cum se vor prelungi. Pentru bugetul de anul viitor rămânem la ceea ce am spus şi până acum: suntem adepţii unei consolidări fiscale, ceea ce înseamnă că vom construi un buget cu care vom veni în Parlamentul României cu un deficit bugetar în jur de 7% din PIB, ceea ce arată, pe de o parte, angajamentul nostru ferm pentru consolidarea fiscală şi, în acelaşi timp, este un deficit bugetar care, în contextul economic actual, nu pune o frână economiei. Politica fiscală rămâne stimulativă în 2021, este adevărat, aşa cum estimăm noi, în prima parte a anului, se va muta către o politică fiscală neutră în a doua parte a anului", a afirmat Cîţu, după şedinţa de Guvern.

Tot în ședința de luni a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă pentru reorganizarea Guvernului, având în vedere apariţia a două ministere noi.

"Am avut o şedinţă de Guvern scurtă, era nevoie de o ordonanţă (...) pentru organizarea Guvernului. (...) Apar două ministere noi, sunt câteva agenţii care se mută - Agenţia pentru digitalizarea României se mută de la Guvern, la minister", a precizat Cîţu.

De asemenea, alocațiile copiilor vor crește în 2021 cu 20%, în două tranșe, în ianuare și în august, și nu cu 40%, cum a anunțat fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru.

Guvernul are de gând să majoreze alocațiile cu 10 la sută de la 1 ianuarie și cu alte zece procente din luna august, iar punctul de pensie va crește cu 8 la sută, dar din luna septembrie, au declarat surse politice pentru Digi24.ro.

De asemenea, salariul minim pe economie va crește la 2.300 de lei brut.