Sam Bankman-Fried, fost director al FTX, este acuzat de construirea unui „castel din cărți de joc” ce avea „fundația clădită pe înșelăciune”, potrivit președintelui Comisiei pentru valori imobiliare și burse a Americii (SEC), Gary Gensler.
Într-un rechizitoriu făcut public marți, Departamentul de Justiție al Statelor Unite a deschis împotriva lui Bankman-Fried opt capete de acuzare, printre care conspirație în vederea comiterii de fraudă electronică asupra clienților și creditorilor, spălare de bani și încălcări ale legilor privind campaniile electorale.
Printre cele mai grave acuzații se numără cea potrivit căreia Sam Bankman-Fried s-ar fi folosit de miliarde de dolari din fondurile clienților pentru a sprijini finanțarea companiei sale de tranzacționare a investițiilor, Alameda.
Fondurile deturnate au fost folosite pentru a face investiții de risc nedeclarate, achiziții imobiliare de lux și donații politice. Investițiile din fondurile clienților au fost făcute fără consimțământul lor.
Pe măsură ce valoarea activelor cripto s-a prăbușit în mai 2022, mai mulți dintre creditorii companiei Alameda au încercat să obțină daune pentru pierderile suferite.
Deoarece Alameda nu avea fondurile necesare pentru a le satisface cerințele, Bankman-Fried a îndrumat Alameda să apeleze la „linia de credit” pe care o avea cu FTX pentru a obține o finanțare în valoare de mai multe miliarde de dolari, se arată în plângere.
Îți mai recomandăm Cât de secrete sunt, de fapt, plățile crypto? Rusia și Iran vor să păcălească sancțiunile internaționaleSam Bankman-Fried trebuia să depună mărturie în fața Comisiei pentru servicii financiare din Camera Reprezentanților a SUA, însă a fost arestat luni de către poliția din Bahamas.
Bankman-Fried și-a cerut scuze clienților FTX, însă a negat orice responsabilitate criminală.
Judecătorul din cazul său, JoyAnn Ferguson-Pratt, a respins cererea de eliberare pe cauțiune a lui Bankman-Fried, invocând „riscul” ca acesta să fugă din țară, și a dispus ca fostul director al FTX să fie ținut în arest preventiv până pe 8 februarie 2023.
În noiembrie, FTX a intrat în faliment în Statele Unite, lăsându-i pe mai mulți clienți în imposibilitatea de a își retrage fondurile de pe platforma de tranzacționare a criptomonedelor. Potrivit unui document depus la tribunal, FTX datora celor mai mari creditori ai săi aproape 3,1 miliarde de dolari.
În rândul cazurilor mari de fraudă
Sam Bankman-Fried a devenit o figură proeminentă în discuțiile privind reglementarea pieței criptomonedelor și a fost un donator important în alegerile intermediare din SUA.
Damian Williams, procuror pentru Districtul de Sud din New York, a descris presupusele infracțiuni ca fiind „una dintre cele mai mari fraude financiare din istoria Americii”, în cadrul unei conferințe de presă. Williams a declarat că a aprobat acuzațiile împotriva lui Bankman-Fried săptămâna trecută.
„Toți acești bani murdari au fost folosiți în slujba dorinței lui Bankman-Fried de a cumpăra influență bipartizană și de a influența direcția politicii publice din Washington”, a declarat Williams.
Încotro se îndreaptă criptomonedele?
Potrivit S&P Global, prăbușirea FTX va afecta și mai mult piața jetoanelor nefungibile (NFT-uri) și a proiectelor în criptomonede axate pe aprecierea activelor.
Cei care au reușit să investească rapid în asemenea proiecte la începutul anului 2021 au obținut randamente semnificative, în ciuda faptului că multe dintre NFT-uri aveau o utilitate redusă dincolo de speculații.
Valoarea multor active de acest fel se prăbușise încă înainte de falimentul FTX, unele dintre proiecte trebuind să-și reformuleze propunerea de valoare pentru a sugera o utilitate mai mare.
Îți mai recomandăm Lensa AI și ChatGPT | Avantaje, dar și pericole neștiute. Expert: „Nu se citesc cu atenție termenii de confidențialitate"Drept dovadă, mai mult de un miliard de dolari au fost retrași într-o singură zi de pe platforma de tranzacționare a criptomonedelor Binance, a transmis fondatorului ei, Changpeng Zhao, în timp ce investitorii din întregul sector continuă să reacționeze la prăbușirea principalului său rival, FTX.
Zhao, mai bine cunoscut sub numele de CZ, a insistat că retragerile sunt pur și simplu semnul unei bazei solide pe care Binance o are, numindu-le drept un „test de stres” și asigurându-și clienții că rezervele bursei sunt solide.
„Am văzut câteva retrageri astăzi”, a scris Zhao pe Twitter marți. „Am mai văzut acest lucru înainte. În unele zile avem retrageri nete; în altele avem depozite nete. Zi de business ca de obicei pentru noi.”
Însă retragerile au avut loc după ce Binance a fost forțată să oprească retragerile în criptomoneda USDC, deoarece, a declarat Zhao, compania nu le putea efectua până când partenerii săi bancari americani nu își reiau activitatea.
USDC - monedă virtuală la paritate cu dolarul american - este în general considerată ca fiind unul dintre cele mai sigure active din sector, deoarece este emisă de o companie cu sediul în SUA care respectă reglementările financiare și este ancorată la dolarul american. Retragerile în USDC au fost întrerupte timp de peste opt ore în cursul zilei de marți.
Într-o notă adresată miercuri personalului, Zhao a recunoscut că următoarele câteva luni vor fi „dificile”, potrivit Bloomberg News, însă a încercat să-i liniștească: „Vom trece peste această perioadă dificilă - și vom fi mai puternici pentru că am trecut prin ea”.