Anunțul vine în contextul sancțiunilor occidentale care vizează zeci de oligarhi ruși.
Într-un comunicat postat pe site-ul clubului din Premier League, Abramovici a declarat că vânzarea Chelsea a fost o „decizie incredibil de dificilă” și „dureroasă”.
Omul de afaceri rus a mai adăugat că nu va cere „rambursarea niciunui împrumut” și a spus că veniturile din vânzare vor fi donate victimelor războiului din Ucraina.
Abramovici, în vârstă de 55 de ani, a cumpărat Chelsea în 2003 pentru 140 de milioane de lire sterline și este bănuit că ar avea legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin, acuzație pe care acesta a negat-o în repetate rânduri.
În declarația sa, Abramovici a spus că „niciodată nu a fost vorba despre afaceri sau bani, ci despre pasiune pură pentru joc și pentru club”.
Guvernul Regatului Unit nu l-a sancționat încă pe Abramovici, dar deputatul laburist Chris Bryant a declarat în Parlament că omul de afaceri rus este „îngrozit de sancțiuni, motiv pentru care își va vinde inclusiv casa și apartamentul”.
Potrivit BBC, Abramovici ar fi primit deja oferte pentru Chelsea. Prețul ar fi de aproximativ 3 miliarde de lire sterline.
Germania și Franța au confiscat două super-iahturi
Autoritățile germane au confiscat, joi, super-iaht-ul de 600 de milioane de dolari care aparține miliardarului rus Alisher Usmanov. Acesta se numără printre oligarhii sancționați de către Uniunea Europeană în urma invaziei ruse din Ucraina.
Iahtul de 156 de metri al lui Usmanov, poartă numele „Dilbar” și este evaluat la 600 de milioane de dolari fiind considerat cel mai mare iaht cu motor din lume după tonaj brut, potrivit Forbes.
Iahtul are un echipaj de 96 de persoane, cu spațiu pentru 24 de pasageri în 12 apartamente. Acesta are, de asemenea, cea mai mare piscină instalată vreodată pe un iaht, precum și două suporturi pentru elicoptere, o saună, un salon de înfrumusețare și o sală de sport.
Firma de construcții navale germană, Lürssen, de unde a cumpărat Usmanov iahtul, spune că Dilbar este „unul dintre cele mai complexe și provocatoare iahturi construite vreodată, atât din punct de vedere al dimensiunilor, cât și al tehnologiei”.
În cursul zilei de joi, autoritățile franceze au confiscat, de asemenea, un iaht care aparține șefului Rosneft, Igor Sechin, în timp ce încerca să părăsească portul mediteranean La Ciotat, încălcând sancțiunile UE împotriva oligarhului rus.
Iahtul „Amore Vero” de 88 de metri a ajuns în La Ciotat pe 3 ianuarie și urma să rămână acolo până pe 1 aprilie pentru reparații, însă, miercuri, vameșii au remarcat că iahtul „ia măsuri pentru a pleca urgent, fără ca lucrările de reparație să fie încheiate”, prin urmare, ofițerii au decis să-l confiște, arată un comunicat al Ministerului de Finanțe francez, citat de Reuters.
Oligarhii își ascund iahturile în Maldive și în Muntenegru
Cel puțin patru super-iahturi deținute de oameni de afaceri ruși au pornit spre Muntenegru și Maldive în ultimele zile, conform datelor de pe aplicația de urmărire a navelor, Marine Traffic.
Niciuna dintre țări nu are un tratat de extrădare cu SUA, ceea ce le face locuri relativ sigure unde olgarhii ruși, proaspăt sancționați, își pot proteja investițiile de sute de milioane de dolari.
Unul dintre iahturile văzute plutind lângă țărmul Maldivelor este „Ocean Victory”. De 140 de metri, „Ocean Victory” este al 12-lea cel mai lung iaht din lume. Este deținut de magnatul rus Viktor Rashnikov.
Ancorat la câțiva kilometri depărtare este iahtul „Nirvana”, deținut de Vladimir Potanin, cel mai bogat om din Rusia, cu o avere de aproximativ 31 de miliarde de dolari.
La 88,5 metri lungime, iahtul lui Potanin, are 6 apartamente de lux, o sală de fitness, cinematograf și suport de aterizare pentru elicoptere, valorând în total 305 milioane de dolari.
Celor două, li se va alătura curând și iahtul de 72,6 metri al omului de afaceri rus Oleg Deripaska. „Clio” este așteptat să sosească din Sri Lanka în următoarele câteva zile, potrivit Marine Traffic.
Oleg Derpiaska se numără printre cei câțiva oligarhi ruși care au criticat invazia Ucrainei.
„Pacea este foarte importantă! Negocierile trebuie să înceapă cât mai curând posibil!” a scris acesta duminică într-o postare pe Telegram.
În Europa, președintele companiei energetice Lukoil, Vagit Alekperov, și-a trimis iahtul numit Galactica Super Nova, de la Barcelona în Muntenegru.
În comparație cu alți miliardari ruși, Alekperov a înregistrat cea mai puternică scădere a averii sale în urma sancțiunilor occidentale, omul de afaceri pierzând 6,2 miliarde de dolari într-o singură zi, potrivit Bloomberg Billionaires Index.
Conform CBS News, cu câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, inclusiv iahtul „Graceful” în valoare de 100 de milioane de dolari – despre care se crede că este deținut de Vladimir Putin însuși – a fost mutat dintr-un port german din Hamburg la Kaliningrad.
SUA împreună cu Uniunea Europeană au declarat că vor lua măsuri dure pentru a confisca proprietățile rușilor sancționați.
„Săptămâna viitoare, vom lansa un grup operativ transatlantic multilateral pentru a identifica, vâna și îngheța activele companiilor și oligarhilor ruși sancționați: iahturile lor, vilele lor și orice alte câștiguri obţinute prin mijloace necinstite pe care le putem găsi și îngheța în temeiul legii”, scrie Casa Albă într-o postare pe Twitter.
Oligarh ucrainean găsit mort în Marea Britanie
Potrivit The Guardian, în cursul zilei de joi, un oligarh născut în Ucraina a fost găsit mort la domiciliul său din Marea Britanie.
Poliția tratează moartea lui Mikhail Watford, în vârstă de 66 de ani, care și-a câștigat averea în domeniul petrolului și al gazelor, ca fiind inexplicabilă, însă polițiștii au spus că nu sunt de părere că este suspectă.
Știrea vine în contextul în care atenția întregii lumi se concentrează asupra oligarhilor din Marea Britanie, despre care se crede că sunt membri ai cercului apropiat al lui Vladimir Putin, după invadarea Ucrainei de către Rusia.
Cu toate acestea, nu există nicio sugestie că Watford ar fi fost ținta sancțiunilor impuse de guvernul britanic din cauza apropierii de Putin sau a unei operațiuni rusești.
Îți mai recomandăm Cum poate fi înlăturat Vladimir Putin. Proteste sau lovitură de palat?