Șase foști ambasadori ai SUA în România atrag atenția că antisemitismul românesc este în creștere

Mai multe morminte din cimitirul evreiesc din Huși au fost vandalizate

Ei critică faptul că proiectul privind înființarea unui Muzeu Național de Istorie a Evreilor și a Holocaustului nu s-a realizat pentru că autoritățile locale din Capitală nu au aprobat alocarea unei „clădiri impozante aflate în centrul” orașului.

Foștii ambasadori ai Statelor Unite la București, Alfred Moses, James Rosapepe, Michael Guest, J.D. Crouch, Nicholas Taubman şi Mark Gitenstein, atrag atenția, în editorialul comun publicat în Jerusalem Post și citat de Rador, că în urmă cu 15 ani în urmă, România a fost apreciată pentru înfiinţarea unei comisii internaţionale, prezidate chiar de Elie Wiesel, care să studieze şi să demaşte holocaustul semnalat în această ţară în timpul războiului.

„Bazându-se pe recomandările comisiei prezidate de Wiesel, în anul 2016, guvernul a aprobat înfiinţarea unui Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor Români şi a Holocaustului. Cu sprijinul autorităţilor locale din Bucureşti, în acest scop, a fost aleasă o impozantă clădire aflată în centrul Bucureştiului”, scriu cei șase.

Îți mai recomandăm VIDEO: Radu Ioanid de la Muzeul Holocaustului din Washington

Recent însă, a fost revocată alocarea clădirii, iar discuţiile care au dus la adoptarea deciziei „au reflectat izbitor” o serie de idei antisemite care nu fac decât să evidenţieze necesitatea unui asemenea muzeu: astfel, a fost contestată legitimitatea unui astfel de muzeu în centrul Bucureștiului, a fost chiar discutată mutarea lui într-un „cartier evreiesc”, iar concomitent ar fi fost anunțată ideea ridicării unei statui în memoria lui Ion Antonescu.

„Din nefericire, acest incident” antisemit nu este nici pe departe unul izolat, deoarece, atrag atenția autorii editorialului, nouă străzi din România poartă încă numele lui Antonescu, cimitirele evreieşti sunt vandalizate cu o tragică regularitate.

Îți mai recomandăm Ambasadorul SUA, Hans Klemm, condamnă din nou profanarea cimitirului evreiesc de la Huși

Totuși, ei spun că elita politică a României - preşedintele, parlamentul şi guvernul - sprijină educaţia pe tema holocaustului şi combaterea antisemitismului.

De aceea, „ar fi o greşeală ca întreaga clasă politică din România să fie condamnată pentru aceste reacţii antisemite pe care le vedem înmulţindu-se” în timp ce alții ar putea cosidera mutarea sediului muzeului, „după mii de dolari cheltuiţi pe lucrările de proiectare, drept încă un exemplu al unui climat juridic în care promisiunile făcute sunt deseori nerespectate”.

Cei șase foști ambasadori americani la București mai scriu că în cazul în care guvernul român „nu depune mai multe eforturi în vederea combaterii antisemitismului şi nu se asigură că legile împotriva antisemitismului sunt respectate, preţuirea obţinută de România pe această temă va dispărea şi, din nefericire, viitorul altădată promiţător al României va urma calea trecutului”.

Îți mai recomandăm Ambasadorul SUA pentru libertate religioasă: Sper să putem colabora cu guvernul și cu BOR