Scandalul Nordis | Laura Vicol a demisionat de la șefia Comisiei Juridice a Camerei Deputaților

În demisia transmisă președintelui Camerei Deputaților, Laura Vicol spune că a decis să demisioneze din cauza „jocurilor nedrepte și de o gravitate fără precedent îndreptate împotriva” ei.

Deputata PSD LauraVicol și-a depus demisia, marți, din funcția de președinte al Comisiei Juridice a Camerei Deputaților dar acuză „jocuri nedrepte”. Demisia survine unei investigații publicate de Recorder privind afacerea imobiliară Nordis.

Publicația a scris despre „afacerea unui clan politico-imobiliar cu conexiuni la cel mai înalt nivel” la care asociat principal este Vladimir Ciorbă, soțul Laurei Vicol.

În demisia transmisă președintelui Camerei Deputaților, Laura Vicol spune că a decis să demisioneze din cauza „jocurilor nedrepte și de o gravitate fără precedent îndreptate împotriva” ei.

„Subsemnata Laura Vicol, președinte al Comisie Juridice, de Disciplină și Imunități din Camera Deputaților, prin prezenta doresc să îmi exprim decizia de a demisiona din această funcție.

Am luat această hotărâre ca urmare a jocurilor nedrepte și de o gravitate fără precedent îndreptate împotriva mea, iar până la lămurirea lor doresc să demisionez.

Vă mulțumesc pentru încrederea acordată în timpul celor 3 ani de conducere a Comisiei”, scrie Vicol în cererea de demisie.

În articolul „Schema Nordis. Mașinăria de făcut bani a celui mai puternic clan politico-imobiliar”, jurnaliștii de la Recorder scriu despre evoluția ca schemă piramidală a unei afaceri care pretindea că este cel mai spectaculos proiect imobiliar din România.

Sute de oameni au fost păgubiți cu milioane de euro care ar fi intrat în conturile dezvoltatorului imobiliar, scrie Recorder.

„Un proiect imobiliar grandios, care s-a promovat folosind simboluri naționale și apăsând pe cele mai sensibile butoane emoționale din societatea românească: Marea Neagră, munții noștri, o țară la standarde occidentale.”

Nordis și-a făcut o campanie agresivă de marketing, a cumpărat reclame și emisiuni la TV, pagini întregi în reviste și în ziare, articole în presa online.

„În toate apăreau machetele unor viitoare construcții de lux și se vorbea despre marea privită prin pereți de sticlă sau despre munții admirați dintr-un jacuzzi încălzit, cu un pahar de șampanie în mână.

Ca să transmită încredere, Nordis a convins vedete și sportivi cu renume să-și asocieze imaginea cu proiectele sale imobiliare. A încheiat un parteneriat cu Federația Română de Fotbal și și-a trecut numele pe tricourile arbitrilor din Liga 1.”

În consecință, sute de români s-au înghesuit să cumpere apartamente și, în schimbul unei reduceri de preț, majoritatea au acceptat să le plătească în avans, semnând doar o promisiune de vânzare, relatează jurnaliștii de la Recorder.

Legile românești le permit dezvoltatorilor imobiliari să încaseze în avans chiar și 100% din valoarea apartamentelor, chiar dacă acestea nu au fost construite încă.

De asemenea, dezvoltatorii nu au obligația să încheie asigurări care i-ar putea despăgubi pe clienții păgubiți și nici nu au vreo restricție în cheltuirea banilor încasați.

Legile care ar trebui modificate pentru a evita fraudele imobiliare ar trebui să treacă de șefa, acum demisionară, a Comisiei Juridice, Laura Vicol, soția asociatului principal Vladimir Ciorbă, scriu jurnaliștii Recorder.

Îți mai recomandăm Stenograme DIICOT | Interlop către noua șefă a Comisiei Juridice din Parlament : „Vorbim când vreau eu”

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI