Scandalul afișelor cu bisexualii vârstnici. De ce s-au supărat creștinii și au vandalizat panourile

Panou campanie Best4OlderGBTI

Cele cinci panouri din Capitală ale Asociației ”European Association for Social Innovation”, care urmăreau să combată discriminarea bazată pe vârstă, orientare sexuală, identitate de gen și să promoveze drepturile persoanelor în vârstă, din cadrul proiectului finanțat de Comisia Europeană ”Best4OlderGBTI”, au fost vandalizate marți noaptea, a declarat pentru Europa liberă Gabriel Mutu, primarul sectorului 6, unde au fost amplasate trei astfel de panouri. Motivul? Reacția virulentă a ”comunității creștine”, a Bisericii Ortodoxe Române (BOR) și a Coaliției pentru Familie, care s-au indignat la unison față de mesajele transmise de campanie.

Această ”ofensivă a obscenității publice, cocoțată sfidător pe panouri stradale, îi dezvăluie pe ideologii pansexualismului galopant în toată nuditatea lor ideatică”, susține BOR într-o declarație a purtătorului său de cuvânt, Vasile Bănescu. Aprecierile de pe Facebook-ul Coaliției pentru familie, cea care a inițiat referendumul pentru familia tradițională din 2017, sunt chiar mai radicale.

Sfânta indignare anti-bisexuală

Afișele prezintă persoane vârstnice afirmându-și deschis identitatea sexuală. ”Numele meu este Maria și sunt bisexuală”, spune o doamnă cu alură de bunicuță, două rânduri de mărgele la gât și ochelari de soare. Pe piept, cu majuscule ”YESFORLOVE”.

De pe un alt panou, râde plin de speranță un domn cu barbă căruntă, îmbrăcat sportiv, alături de care stă scris ”Numele meu este Lucas și sunt gay”.

La câte reclame împânzesc Bucureștiul, probabil că acestea cinci ar fi scăpat neobservate dacă nu ar fi fost ochiul vigilent al ”comunității creștine”, care a trimis sesizări la primărie, spune Gabriel Mutu. Deranjul produs se oglindește și în virulența comunicatului Patriarhiei.

Ofensiva obscenității publice cocoțată sfidător pe panouri stradale îi dezvăluie pe ideologii pansexualismului galopant în toată nuditatea lor ideatică.

A promova public, adică inclusiv în văzul copiilor cu bunici decenți de mână, personaje grotești care își afirmă țanțoș bi-orientarea sexuală, ca și cum ne-ar comunica ceva esențial pentru binele nostru comun, indică în primul rând nivelul înalt de trivialitate al concepției ideologice ce animă asemenea acțiuni (progresismul neo-marxist en vogue). A face din sexualitate temă a intimității prin excelență un subiect de publicitate stradală, spune foarte multe despre direcția în care suntem invitați de ideologii zilei să privim și să ne urnim”, spune Patriarhia Română.

România, singura țară din proiect unde s-a lăsat cu scandal

De cealaltă parte, Asociația European Association for Social Innovation susține într-un comunicat de presă că ”cele cinci MUPI expuse în București fac parte dintr-o campanie de conștientizare a sexualității adulților în vârstă bazată pe respectarea drepturile lor fundamentale”, scopul ei fiind ”de a evidenția faptul că oamenii pot fi discriminați din cauza orientării lor sexuale, mai ales dacă sunt vârstnici”.

Discriminarea în România

Eurobarometrul din 2019 arată că, în România, 53% dintre respondenți au considerat că orientarea sexuală este un aspect al discriminării pe scară largă, precum și identitatea de gen (48%) și vârsta (40%).

Asociația spune că acestă campanie, implementată în șase țări europene, Italia, Grecia, Irlanda, Olanda, Portugalia și România, în cadrul programului ”Rights, Equality and Citizenship 2014-2016”, al Comisiei Europene, își propune ”să schimbe atitudinile și comportamentele profesioniștilor și publicului larg față de persoanele în vârstă LGBTI; să contribuie la discuțiile politice și sociale despre discriminare, precum și la reducerea inegalităților și discriminării în răspunsul serviciilor publice și cele de sănătate și asistență socială pentru persoanele în vârstă LGBT”.

Campania pare însă să nu-și fi atins scopul din cauza scandalul public declanșat de panourile care i-au supărat pe credincioși.

”Unii ar vrea în continuare să trăim în subteran”

Florin Buhuceanu, președintele Asociației Accept, care apără drepturile persoanelor LGBT, spune pentru Europa liberă că această campanie ”vrea să aducă în discuție o categorie despre care nu se vorbește, seniorii LGBT trăiesc, au nevoi, dar nu au un chip. S-a ajuns la o situațiie în care, ca și în anii 90, nu mai e în regulă să vorbești despre subiectele astea, orice tip de vizibilitate naște niște panici cosmice”.

Campania încearcă să vină cu informații pe tema asta, mai degrabă relevante și neutre, dar isteria e cât casa.

A spune în 2020 că sunt gay, că sunt bisexual, o persoană transgender, inclusiv cocoțat într-un panou pe străzile Bucureștiul, mi se pare un mesaj care trebuie să se audă. Nu pot să-mi dau cu părerea despre estetica produsului, cum a ieșit, cum n-a ieșit, dar furia stârnită ia temperatura momentului. Încă nu avem voie să discutăm despre oamenii aceștia, încă fețele lor nu ar trebui să fie prezente în spațiul public pentru că deranjează, creează scandal public. Nu mi se pare că am avansat din calea-afară din 1996, când aveam în legislația penală conceptul de scandal public. Până la urmă e același tip de atac împotriva a tot ce înseamnă identitate publică LGBT, unii ar vrea în continuare să trăim în subteran, să nu ne vadă”, declară Florin Buhuceanu.

Formatul panourilor și mesajul sunt aceleasi în toate cele șase țări în care se derulează proiectul, diferă doar limba, dar în nicio altă țară din celelalte cinci nu a izbucnit un scandal similar cu cel din România, unde panourile au fost vandalizate și interzise.

Gabriel Mutu: Nu poți să promovezi mesaje cu caracter sexual în spațiul public

Panourile au fost demontate prin dispoziția primarului sectorului 6, Gabriel Mutu, dar mai înainte au fost vandalizate.

Gabriel Mutu

Gabriel Mutu spune pentru Europa liberă că scandalul a izbucnit din mai multe motive: pentru că ”se folosesc aceste prenume - Maria și Lucas -, care au o încărcătură creștină puternică”, pentru că ”transmit un mesaj cu subînțeles sexual clar și nu e posibil să fie în spațiul public așa ceva”. În plus, susține primarul panourile au fost amplasate ilegal, societatea de outdoor care, probabil, a avut contract cu asociația ”nu avea autorizație de construire, nu avea aviz de amplasare, nu avea nimic”.

Dar problema principală, spune primarul, este că ”s-a produs un disconfort foarte mare în comunitate din partea majorității, care sunt creștini și cred într-o altă gândire”.

Un alt aspect pe care eu îl invoc este că atât timp cât noi avem legea 504/2002, care se referă la modul în care faci publicitatea în audio-vizual, nu poți să promovezi mesaje și imagini cu caracter sexual, indecent, agresiv decât în anumite condiții. Aceste panouri sunt vizibile copiilor non-stop. Deci nu poți să faci o campanie de promovare a acestui concept fără să încalci drepturile celorlalți. Părinții pot considera că este indecent pentru copiii lor”, explică Gabriel Mutu pentru Europa liberă.

Deși primarul de la sectorul 6 susține că el ”nu are nimic împotriva acestor minorități ” cărora, de altfel, le sunt protejate drepturile prin legislație, spune că totuși ”sunt câteva subiecte tabu, sau greu de digerat”.

Îți mai recomandăm Parlamentul interzice teoriile despre identitatea de gen. Reacții: de la ”poliția gândirii” la ”e ca în Evul Mediu”
Îți mai recomandăm România derapează spre autoritarism: teologii și politicienii ne spun ce să gândim.Interviu cu Maria Bucur, profesoară la Indiana University