Kelemen Hunor a cerut, în contextul incidentelor din Valea Uzului, demiterea ministrului de interne Carmen Dan și a prefectului de Harghita, cărora le reproșează că nu au fost capabili să asigure ordinea publică, motiv pentru care ”au avut loc acte de violență și agresiune fizică în incinta și în preajma cimitirului”.
De altfel, UDMR a condamnat „ferm” orice act de violență și le-a cerut autorităților să îi găsească pe cei care au folosit violența fizică și au pătruns cu forța în cimitir, distrugând poarta de acces și rupând crucile de pe morminte.
Jandarmeria Română a precizat însă că nu au existat violențe nici între participanții la eveniment, nici între participanți și forțele de ordine, care se asigură că toți cei care au luat parte la manifestări încep să părăsească zona.
Potrivit forțelor de ordine, referitor la informaţiile apărute în spaţiul public privind distrugerea unor cruci, „din primele constatări nu au fost observate astfel de elemente, dar vor fi desfăşurate activităţi specifice de către organele competente pentru cercetarea la faţa locului a tuturor aspectelor”.
Mai multe organizații românești, printre care și Frătia Ortodoxă Sf Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de biruință, dar și Primăria din Dărmănești, din județul Bacău, au anunțat organizarea unor manifestări comemorative cu ocazia Zilei Eroilor.
În aceeași zi, membrii comunității maghiare au organizat un protest pașnic pentru stoparea evenimentelor pe care primăria Dărmănești urma să le facă la cimitirul din Valea Uzului.
„Cimitirul de la Valea Uzului se află pe teritoriul județului Harghita, astfel pentru evenimentele organizate aici nu poate emite autorizare o instituție din județul Bacău. În locația respectivă sunt preconizate a avea loc și alte evenimente, iar conform prevederilor legale, concomitent nu pot fi organizate mai multe evenimente”, arată minuta ședinței din 5 iunie a Consiliului Județean Harghita.
Îți mai recomandăm UDMR vrea să rupă protocolul cu PSD-ALDE cu două zile înainte de alegeriMinistrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, s-a întâlnit, joi, cu șeful diplomației române Teodor Meleșcanu pentru a-i cere „insistent” ca România „să nu tolereze provocări” și să „facă totul pentru a evita orice încălcare a legii” legat de cimitirul din Valea Uzului, a anunțat secretarul de stat din MAE ungar, Tamas Menczer, potrivit agenției MTI, citată de Agerpres.
Situația acestui cimitir a fost și cauza pentru care UDMR a spus, cu doar două zile înainte de alegerile europarlamentare, că rupe protocolul cu PSD-ALDE. „Până la soluționarea situației cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare între UDMR și coaliția PSD-ALDE rămâne fără obiect”, a precizat președintele Uniunii, Kelemen Hunor.
Liderul UDMR a invocat atunci perchezițiile poliției din Bacău la viceprimarul din Sânmartin și audierea sa, în cazul distrugerii și profanării mormintelor soldaților maghiari din cimitirul Valea Uzului, fără ca autoritățile să îl tragă la răspundere pe primarul din Dărmănești, care, acuză UDMR, a construit cruci fără autorizație, pe suprafața altei localități.
„În pofida solicitării noastre ferme, Guvernul nu a întreprins măsurile necesare pentru a preveni agravarea situației, deși acest lucru este datoria autorităților și a coaliției PSD-ALDE”, a mai spus atunci Kelemen Hunor.
Cimitirul din Valea Uzului este cel mai mare cimitir al eroilor din județul Harghita, unde se găsesc mormintele a peste 1.300 de militari decedați în primul și al Doilea Război Mondial.
Cimitirul se află în centrul unei dispute între comuna Sânmartin (județul Harghita) și liderii UDMR care îl revendică pentru comunitatea maghiară, pe de-o parte, și pe de alta, de comuna Dărmănești, județul Bacău, care a amenajat o parte a cimitirului pentru a amplasa și cruci ale unor eroi români lângă crucile eroilor maghiari, italieni, ruși etc.
Maghiarii susțin că cimitirul nu aparține de Dărmănești (Bacău), ci de comuna Sânmartin din Harghita. În plus, fruntașii unguri insistă să demonstreze că autoritățile române au pus crucile chiar pe locul în care s-ar afla rămășițele ale eroilor unguri, fără să aibă autorizație legală în acest sens.
Crucile a zeci de eroi români amplasate de primarul din Dărmănești în Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului au fost acoperite cu saci negri de plastic, la finalul lunii mai.