Ben Oni Ardelean, vicepreședinte al PNL, spune că-i va cere premierului Florin Cîțu demiterea ministrului Sănătății Vlad Voiculescu după „bâlbâiala şi bătaia de joc la adresa pacienţilor de la Spitalul Foişor”.
„În calitate de vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal, voi solicita premierului Florin Cîţu, în cadrul Biroului Politic Naţional, demiterea de urgenţă a ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Tot circul, bâlbâiala şi bătaia de joc la adresa pacienţilor de la Spitalul Foişor a umplut paharul”, spune Ardelean.
Timișoreanul Ben Oni Ardelean emite și o opinie medicală cu trimitere la administrarea pandemiei, ignorând creșterea numărului de cazuri Covid și agravarea situației din Capitală, și spune că „pacienţii cu diferite boli nu mai pot fi ignoraţi şi daţi la o parte în detrimentul (sic!) pacienţilor infectaţi cu COVID”.
Vicepreședintele PNL compară situația de la spitalul de ortopedie din București cu carantinarea Timișoarei decisă la București după ce Consiliul Județean a refuzat să o facă ignorând creșterea cazurilor de Covid.
Îți mai recomandăm Odiseea evacuării spitalului „Foișor” și transformării sale în unitate Covid. Ce rol a jucat managerul„Pacienţii cu diferite boli nu mai pot fi ignoraţi şi daţi la o parte în detrimentul (sic!) pacienţilor infectaţi cu COVID. Chiar dacă managementul Spitalului Foişor s-a opus transformării în unitate COVID-19, printr-o scenă similară cu prelungirea carantinării Timişoarei, s-a dat un ordin - ignorând voinţa şi argumentele celor de acolo - prin care au fost evacuaţi în toiul nopţii zeci de pacienţi”, a scris Ben Oni Ardelean într-o postare pe Facebook.
Liberalul a declanșat un atac virulent la adresa ministrului Sănătăţii Vlad Voiculescu despre care spune că ar trebuie schimbat pentru că este depășit de situație.
„Semnalez de câteva luni bune derapajele, stângăciile şi atitudinea acestui ministru. Din păcate, nu am avut parte de revizuiri ale strategiei, gândirii, comunicării sau creării de proceduri. Este clar pentru toată lumea că domnul Voiculescu este depăşit de situaţie, iar astfel vom face un bine atât lui, cât şi pacienţilor din România. Ministerul Sănătăţii are nevoie de un ministru competent la cârma sa. Să-l găsim urgent”, a mai spus vicepreședintele PNL.
Gabriela Firea: Imaginile par dintr-o țară de lumea a 3-a
Și prim-vicepreședintele PSD, Gabriela Firea, l-a criticat pe ministrul Vlad Voiculescu pentru modul în care a administrat transformarea spitalului „Foișor” în spital Covid și i-a cerut demisia.
„CRIMINAL! INUMAN! În miez de noapte, pacienții operați la Spitalul de ortopedie „Foisor” sunt scoși în stradă! Iar cei programați la operație, trimiși acasă!! Dezastrul provocat de ministrul Voiculescu trebuie oprit URGENT! Imaginile par dintr-o țară din lumea a 3-a, dintr-un stat bananier, însa din păcate sunt din Capitala României! VOICULESCU, DEMISIA! URGENT!”, a scris pe Facebook fostul primar general al Capitalei Gabriela Firea.
„Spitalul Foişor are o secţie de Terapie Intensivă de 21 de paturi şi are 200 de paturi pe oxigen. Avea sub jumătatea secţiei de Terapie intensivă ocupată", a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat. „Îmi pare rău pentru toată această situaţie, o facem pentru a veni în sprijinul altor pacienţi care sunt intubaţi sau care au realmente viaţa pusă în pericol”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, citat de News.ro.
Managerul de la Foișor s-a opus transformării spitalului în unitate Covid
Cu toate acestea, primii bolnavi Covid au ajuns sâmbătă în unitatea medicală după ce vineri a început evacuarea pacienților cu probleme ortopedice, iar evacuarea spitalului a fost asumată de Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale București.
Direcția de Sănătate Publică București a discutat încă de la începutul lunii aprilie cu managerul spitalului despre transformarea unității medicale în unitate COVID, după cum arată corespondența purtată între DSP, conducerea spitalului și Ministerul Sănătății și consultată de Digi 24.
Conducerea Spitalului Foișor a invocat în refuzul său de a prelua pacienți Covid că spitalul nu este spital de urgență, nu are ture de dimineață la analize de laborator, nu are capabilitate de implementare a paturilor de terapie intermediară, că este în reconstrucție și că nu există o linie de gardă cu medic de boli infecțioase sau medic pneumolog.
Cu toate acestea, spitalul a fost dat sâmbătă în funcțiune cu 90 de paturi care vor avea oxigen și 20 de paturi de terapie intensivă iar la spital urmează să fie detașați medici infecționiști și pneumologi.
Spitalul Foișor are medici de medicină internă și cardiologie care pot trata pacienți COVID.
Vineri dimineață a fost dat ordinul ca spitalul Foișor să fie transformat în totalitate în spital COVID, dar managerul a refuzat să semneze documentele.
Cum a motivat Ministerul Sănătății „rechiziționarea” spitalului Foișor pentru pacienți Covid
„Situația pacienților Covid-19 care necesită îngrijire ATI este critică. De mai bine de o săptămână, în București sunt zero locuri ATI disponibile în anumite momente ale zilei”, spune Mininsterul Sănătății într-o informare remisă presei înainte de evacuarea spitalului.
„Nevoia locurilor suplimentare în București nu este ceva ce poate fi pus vreun moment în discuție. În acest moment, 29 pacienți Covid-19 sunt intubati și ventilați în secțiile UPU din București. Transformarea spitalului Foișor în spital Covid-19 a fost soluția identificată de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății în cursul zilei de astăzi. Această decizie a fost luată datorită faptului că Spitalul Foișor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI - și în momentul deciziei avea numai 3 pacienți internați în ATI. De asemenea, a fost identificată resursa umană de specialitate care să poată, împreună cu specialiștii Spitalului Foișor, oferi pacienților Covid-19 îngrijirea de care au nevoie”, spune ministerul.
Spitalul Foișor a fost informat încă de dimineață despre iminența transformării spitalului iar reprezentanții DSP au fost la spital încă de la orele 11.00, precizează MS, lăsând să se înțeleagă că demersul nocturn al evacuării este responsabilitatea exclusivă a managerului.
Pentru a nu exista niciun dubiu, explică: „La orele 19:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar.”
Îți mai recomandăm Spitalul Foișor din Capitală devine spital COVID-19| Bolnavii au fost evacuați vineri seara„Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate.”
Toți pacienții au fost externați de medicii curanți, ținând cont de starea lor de sănătate și de indicațiile de tratament și toți cei care au solicitat, au beneficiat de o ambulanță pentru transportarea lor la domiciliu.
Ministerul Sănătății a anunțat că va solicita o analiză amănunțită a cauzelor pentru situația creată și pentru modul în care s-a desfășurat intervenția.
În spital erau internaţi la momentul externării forțate 105 pacienţi. 13 dintre aceştia au fost transferaţi cu ambulanţe SMURD şi SABIF: 1 la Elias, 4 la Floreasca, 5 la Universitar, 1 la Bagdasar, 1 la SJU Buzau, 1 cu ambulanţa la domiciliu în Galaţi.
Douăzeci și cinci de pacienți erau programați pentru intervenţii chirurgicale iar 67 deja operaţi, urmau sa fie externaţi la domiciliu.