La ordinea inițială a ședinței de joi a Consiliului Local Sector 1, primarul Clotilde Armand a adăugat două proiecte legate de problema deșeurilor din această parte administrativă a Capitalei:
- Proiect de hotărâre privind verificarea modului de stabilire a tarifelor pentru activitățile specifice serviciului de salubrizare prin luarea în calcul numai a costurilor care sunt necesare și utile prestării serviciului public de salubrizare pe raza teritorială a Sectorului 1 al Municipiului București de către operatorul delegat, Compania Romprest Service SA.
UPDATE: Acest proiect modificat în parte de consilierii PNL a fost aprobat în ședința de consiliu, deși consilierii PSD au refuzat să voteze. S-au înregistrat 16 voturi pentru.
Însă, nu a fost aprobat un amendament propus de USR prin care contractul se putea rezilia în 15 zile dacă Compania Romprest SA nu permitea verificarea tarifelor.
- Proiect de hotărâre pentru mandatarea primarului de a negocia cu operatorul de salubritate eficientizarea activității de măturat, spălat, stropire și întreținere a căilor publice din cadrul serviciului de salubrizare în aria administrativ-teritorială a Sectorului 1 al Muncipiului București.
UPDATE: Consiliul Local a aprobat să permită primarului Clotilde Armand să negocieze cu Romprest eficientizarea activității de salubrizare.
Prin aceste inițiative, dacă vor fi aprobate, Clotilde Armand va putea începe renegocierea contractului pentru colectarea deșeurilor din Sectorul 1. La ultimele ședințe de Consiliu Local, inițiativele sale au fost respinse atunci când a venit vorba de proiecte legate de acest contract de salubritate. Aleșii locali din consiliu din partea PNL au votat împotrivă, deși la nivel de sector era un acord de colaborare între USR PLUS și liberali. De altfel, contractul cu Romprest Service a fost semnat în 2008, atunci când primar era Andrei Chiliman, membru PNL.
În acest moment, Clotilde Armand se bazează pe 9 consilieri din partea USR PLUS. De partea cealaltă, aleșii locali din partea PSD (9 consilieri), PNL (6 consilieri) și PMP (3 consilieri) s-au aliat pentru a respinge la vot propunerile legate de colectarea deșeurilor.
Armand își evaluează opțiunile
În această săptămână, primarul din Sectorul 1 a anunțat ca se gândește la rezilierea contractului cu Romprest. „O să-mi susțin punctul de vedere. Operatorul a ascultat de această somație pe care i-am dat-o și atunci această propunere își pierde din forță. Eu o să cer rezilierea. Până acum, din decembrie, în fiecare Consiliu Local am adus problema operatorului de salubritate”, a spus aceasta la o emisiunea TVR.
Clotilde Armand a mai precizat că ridicarea gunoiului menajer este plătită la zi și operatorul nu are voie să nu-l ridice. „Unde avem un litigiu, care este din 2020, e pe curățenia stradală”, a explicat ea la același post de televiziune.
Reprezentanții Romprest susțin că acest contract nu poate fi reziliat, fiind valabil până în 2033. De altfel, nici din conținutul contractului consultat și de Europa Liberă, reiese că acest contract ar putea înceta doar la dorința Romprest sau dacă această societate își încetează activitatea.
Primarul Sectorului 1 a lansat invitații de participare la ședința de joi ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, prefectului Municipiului București, Alin-Bogdan Stoica, președintelui Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Florin-George Gârbacea, președintelui Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), Ionel Tescaru, și comisarului general al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.
„Toate părțile implicate trebuie să fie prezente pentru a decide și a găsi soluția cea mai bună pentru locuitorii din București", a declarat Clotilde Armand.
Obiectul disputei dintre primar și operatorul de salubritate sunt plățile cerute de firma Romprest SA. Primăria a descoperit că de multe ori facturile sunt încărcate cu servicii care nu sunt efectuate, iar tarifele ar fi crescut nejustificat anul trecut, când primar era Daniel Tudorache.