„Cine e la mutare?”, „Maria, ești la mutare?”, „Lăsăm Regina aici?”, se aude la primele ore ale unei dimineți de duminică din curtea bisericii din satul Cunești, județul Călărași. Trecătorii care vin pentru prima dată în sat se opresc mirați să vadă un preot care joacă șah cu copiii pe o tablă imensă.
Preotul din Cunești, Dumitru Caracaș, organizează în fiecare duminică ore de șah pentru copii. Partidele de șah au loc fie în incinta bisericii, atunci când e frig afară, fie în aer liber atunci când e cald și soare. Totul a pornit de la pasiunea fiicei sale, mezina familiei. Într-o bună zi, Sofia a venit încântată de la o prietenă care știa șah.
Preotul Caracaș i-a cumpărat atunci fiicei un joc de șah, dar s-a gândit că ar fi bine să facă ceva mai mult de atât: cât mai mulți copii din sat și împrejurimi să învețe „sportul minții”. Pentru a atrage cât mai mulți copii a cerut sprijinul comunității și al părinților din satul Cunești.
Your browser doesn’t support HTML5
Imagine și montaj video: Mihai Nica
Așa s-a născut clubul de șah al bisericii.
Imensa placă de beton cu pătrate albe și negre din curtea bisericii a fost făcută de Cristi, tătic al unor gemene, reîntors în urmă cu câțiva ani din Spania. Preotul Caracaș a făcut rost de piesele uriașe. Ulterior, din donații ale sătenilor și ale celor care îl urmăresc pe preot pe Facebook, au cumpărat seturi de mese pliabile cu băncuțe, astfel încât copiii să stea comod și să se concentreze pentru joc.
Vestea că preotul din Cunești organizează lecții și partide de șah s-a răspândit repede în împrejurimi, iar în ultimul an și jumătate numărul copiilor care vin aici a crescut. Acum, în total, aproximativ 30 de copii din satul Cunești și din vecinătăți învață șah în fiecare duminică.
În această perioadă a anului, copiii din Cunești au întreceri de șah cu alți copii din localitățile vecine. Așa s-a întâmplat și de sărbătoarea „Sfântul Constantin și Elena”, duminica când i-am vizitat, când Cuneștiul a găzduit o echipă de copii de la Școala Gimnazială din comuna Alexandru Odobescu. Reporterii Europa Liberă au fost martorii unei competiții cât se poate de serioase :-)
„La școala de șah de la biserică vin copiii din sat, cei care doresc, și copiii din împrejurimi, la fel, toți cei care doresc. Este o acțiune benevolă, este o acțiune gratuită și vine în sprijinul copiilor de a-i ajuta să fie sănătoși și la minte, și să aibă și sufletul la fel de frumos”, ne spune Dumitru Caracaș. Preotul mai spune că îi face plăcere să îi aibă pe copii în fiecare duminică. „Așa arată binele”, îi place să spună.
De la copii a învățat șah preotul însuși. Sofia, fetița lui adolescentă deja, l-a învățat multe despre joc, dar el a prins noi mutări și de la cei mai experimentați dintre cei mici. Dumitru Caracaș spune că de la copii poți învăța multe lecții de viață. Totul e să apleci urechea la ce spun.
„Într-una din duminici, o fetiță, Daria, a pierdut partida de șah și eu eram un pic mai necăjit decât ea că a pierdut. Atunci mi-a zis a că nu este importat că a pierdut, este important a jucat. Și atunci am înțeles că au multe lecții de oferit și pentru noi, adulții, care de multe ori ne pierdem în problemele zilnice”, a mai spus Dumitru Caracaș.
Întreceri de șah cu elevii de la școlile din apropiere
Partida de șah de „Sfântul Constantin și Elena” a fost o bucurie a revederii pentru copiii care participaseră în luna martie la un alt concurs, la Școala Gimnazială din comuna Alexandru Odobescu.
Orele de șah de la Cunești au început cu o scurtă introducere spusă de nea Nicu Avram, unul dintre localnicii care l-au ajutat pe preot să organizeze școala de duminică.
Nea Nicu a lucrat cândva ca profesor suplinitor și de atunci a rămas cu pasiunea pentru predare. „Șahul este unul dintre jocurile care nu sunt accesibile tuturor. Cei care au chemare pentru acest joc sunt bineveniți. Cea mai mare satisfacție a mea e atunci când vin copiii și mă întreabă câte ceva despre acest joc.”
Cristian, părinte care s-a implicat de la început în organizarea școlii de șah, povestește că fetițele lui gemene sunt printre primele cursante, iar acum sunt deja la nivelul avansat.
Copiii vin în fiecare duminică pentru că „șahul îi ajută în viață”
Pentru Adelina, o fetiță de 7 ani, duminica este o bucurie. Vine la școala de șah de două luni: „Mi se pare un lucru interesant și ajutător în viață sau la alte materii. Șahul te ajută la matematică, te ajută să gândești mai limpede”, vorbește cu însuflețire despre noua ei pasiune Adelina.
Pentru Mihai, un alt cursant, șahul e „ceva care îl ajută”. S-a decis să joace și el după ce l-a văzut pe fratele mai mare că vine la școala de șah de la biserică.
Părinții sunt încântați că nu mai trebuie să meargă la Călărași pentru activități extrașcolare. Alexandra Ștefănescu își aduce aici fiica în vârstă de 7 ani în fiecare duminică.
„Este o oportunitate foarte bună pentru copii socializarea în primul rând. Și șahul, după cum știm e un joc al minții, le dezvoltă și personalitatea și dorința de a câștiga. Și e foarte bine că e aproape de locul unde stăm noi”, spune mămica.
Clubul de șah din viitor
Dumitru Caracaș vrea să deschidă un club de șah în sat. „Ne dorim să creștem. E necesar să construim un spațiu special pentru școala de șah. Și ne dorim să avem parte de oameni cu inimă mare cum au fost și până acum”, conchide preotul.
Satul Cunești nu mai are școală proprie de câțiva ani. Copiii de aici merg fie la școala din Rasa, fie la cea din comuna Grădiștea.