Toate cele 57 de școli din sector vor fi închise luni și peste 33.000 de elevi care învață aici nu vor merge fizic la școală, anunță Primăria și Inspectoratul Școlar al Capitalei. Unii vor face orele online.
Inițial, primăria anunțase că numai două școli – I.C. Brătianu și Petrache Poenaru – vor fi închise pentru deratizare, dar decizia a fost extinsă vineri, pe 22 martie, la toate școlile.
Zilele trecute, părintele unui elev de la „I.C. Brătianu” a sesizat că copilul lui a venit acasă, de la școală, cu ploșnițe. A făcut sesizare la școală și inspectorat, iar acestea au chemat Direcția de Sănătate Publică (DSP).
„Cele care nu au posibilitatea orelor online recuperează prin modalități aprobate în consiliul de administratie al unității de învățământ”, spune Elena Ștefan, inspector de imagine la ISMB.
Operațiunile de dezinsecție, dezinfecție și deratizareb(DDD) vor fi făcute de către specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică București.
Cristina Pelin, directoarea DSP, spune pentru Europa Liberă că, prin lege, școlile ar trebui deratizate periodic - o dată la fiecare trei luni sau, dacă e nevoie, chiar mai des.
„În Sectorul 5, este vorba de două școli. Am fost solicitați de un părinte, care a făcut reclamație”, spune Cristina Pelin.
„Colegii mei care au fost acolo au evaluat situația, ei și-au făcut operațiunile de dezinsectie, dezinfectie, deratizare. S-au făcut recomandări ca, în situația în care mai apar acești vectori, să își facă mai des curățenie”.
Directoarea DSP spune că hotărârea de a închide toate școlile și de a face aceste operațiuni de DDD este luată de Primăria Sectorului 5 împreună cu Inspectoratul Școlar București.
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a solicitat ca, începând de vineri, după ore, toate școlile şi zonele dimprejurul lor să fie curățate.
Primarul a stabilit de comun acord cu ministrul Educației, Ligia Deca, ca şcolile să fie închise, toată ziua de luni - 25 martie 2024.
„Vom verifica şi cauza apariției ploşnițelor în şcolile I.C. Brătianu şi Petrache Poenaru!”, a transmis primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.
Potrivit DSP, ploșnița nu este cunoscută ca fiind transmițătorul vreunei boli, dar înțepătura ei se poate infecta și generează disconfort.
„Ploșnițele sunt niște vectori cu care putem să venim oricare dintre noi de oriunde”, spune Cristina Pelin, directoarea DSP București.
Combaterea se face cu insecticide care au eficacitate mare împotriva sau prin tratamente termice – fie peste 50 de grade C, fie minus 18-20 grade C.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.