Școlile rămân deschise și după incidența de 6/1.000 | Ce se întâmplă cu after-school-urile

În lipsa unor decizii clare, anunțate din timp, copii și părinți spun că sunt îngrijorați în legătură ce se întâmplă după ce incidența depășește 6/1.000. Ministerul Educației propune teste rapide, pe bază de salivă, în școli. (Școala 120, București, 29 septembrie, 2021)

Școlile rămân deschise indiferent de incidența din localitate, au decis miercuri, în unanimitate, epidemiologii din Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, condus de Raed Arafat.

Aceasta înseamnă că toți elevii vor merge la școală chiar dacă incidența ratei de infectare va fi mai mare de 6 la mia de locuitori.

Ministerul Educației anunță că va fi schimbat ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății, valabil în prezent, astfel încât școlile să poată funcționa în continuare în format fizic începând de luni, 4 octombrie. Ministerul precizează că a cerut de la Agenția Națională a Medicamentului aprobarea utilizării testelor pe bază de salivă în școli.

Decizii pentru unitățile de învățământ:

  • decuplarea scenariilor de funcționare a școlilor de rata de infectare din localitate;
  • adoptarea deciziilor de suspendare a prezenței fizice în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală;
  • intensificarea controalelor pentru respectarea regulilor de protecție sanitară;
  • amplificarea testării în școli, prin formularea unei solicitări către Agenția Națională a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening;
  • adoptarea unei Hotărâri CNSU, validarea prin Hotărâre de Guvern și abilitarea miniștrilor Educației și Sănătății să opereze modificări în ordinul comun, în concordanță cu hotărârile adoptate;

Tot acest proces se va finaliza, afirmă oficialii, până vineri, 1 octombrie, în vederea stabilirii formulei de funcționare a școlilor, începând cu ziua de luni, 4 octombrie 2021.

Elevii, părinții și profesorii cer testare în școli

Elevii se declaraseră nemulțumiți de modificarea modalității de funcționare a școlilor fără o consultare a experților din domeniul sănătății publice și a celor vizați direct: elevi, profesori, părinți. „Considerăm că saltul peste pragul de 6 infectări de COVID-19 la mia de locuitori nu poate fi adoptat de autorități de pe o zi pe alta, ci ar trebui să vină ca rezultat al unor analize ample realizate de către epidemiologi, alături de consultarea elevilor, părinților și profesorilor”, arată elevii de la Consiliul Național al Elevilor.

La rândul lor, părinții de la Federația Națională a Asociațiilor de Părinți (FNAP) cer și ei ca deciziile să nu mai fie luate peste noapte, iar dacă școlile rămân deschise peste pragul de 6/1.000 toată lumea să fie testată. „Toți elevii și angajații unităților de învățământ (vaccinați sau nu) să fie testați săptămânal sau chiar la un interval de 72 de ore. Ministerul Sănătății să asigure atât necesarul de teste, cât și efectuarea procesului de testare cu personal medical calificat, conform unor proceduri clare”, arată părinții de la FNAP.

Pe de altă parte, sindicaliștii din Educație cer și ei Guvernului să introducă testarea obligatorie gratuită a elevilor și a angajaților din școli, în condițiile menținerii învățământului față în față și după trecerea de pragului de incidență de 6 la mie. „Înainte de a decupla scenariile de funcționare a școlilor de rata de infectare din localitate, Guvernul trebuie să trimită teste în toate unitățile de învățământ. Și alte state au menținut școlile deschise, însă în acestea testarea tuturor se face la 72 de ore“, a declarat Marius Nistor, președintele FSE „Spiru Haret“.

Ce se întâmplă cu after-school-urile?

Mii de copii de la învățământul primar și grădinițe merg zilnic la cursuri de tipul „școală după școală", așa-numitele programele after school. Acestea funcționează după aceleași reglementări după care funcționează și școlile și grădinițele.

Geanina Lioveanu este o mamă cu doi copii, de 7 și 8 ani, care învață la Școala 119 din Capitală din Sectorul 4. În fiecare zi, la 11:30, când se termină orele, copiii merg la un after-school, situat tot în Sectorul 4, același de la grădinița privată pe care au frecventat-o înainte de școală.

Geanina Lioveanu vine în fiecare zi să-i ajute pe copii să meargă cu microbuzul la aferschool

„Am decis să-i ducem la after-school să-și facă lecțiile și să pot să-mi văd și eu de treburile mele. Și anul trecut i-am dus la același after-school privat. Până acum nu au fost cazuri de îmbolnăviri, iar acolo sunt în siguranță, își fac temele, iar dacă vor dorm la prânz. Chiar dacă se închid școlile, eu îi duc la after”, spune Geanina Lioveanu.

Costul pentru un copil la programul „școală după școală” variază de la o instituție la alta, începe de la 1.000 de lei și poate depăși și 1.500 de lei lunar.

Your browser doesn’t support HTML5

Ce se întâmplă cu after-school-urile?

Deocamdată, after-school-urile funcționează după aceleași reguli ca și grădinițele și școlile.

Ordinul comun al ministerelor Educației și Sănătății privind deschiderea școlilor cuprinde un paragraf care arată că regulile se aplică și pentru „activitățile educative, recreative, pentru consolidarea competențelor dobândite de elevi sau de accelerare a învățării, precum și pentru activitățile de învățare remedială desfășurate cu prezență fizică în unitățile de învățământ în cadrul programelor de tipul 'școală după școală'”.

Sunt două tipuri de after-school-uri: unele care funcționează în cadrul școlilor și grădinițelor de stat, altele private, care funcționează pe lângă grădinițele private. Cele din cadrul școlilor de stat se închid odată cu școlile.

Însă, cele mai căutate sunt cele private, unde copiii mănâncă și dorm dacă vor.

„Noi funcționăm. Acum să vedem ce va fi după ce se iau deciziile privind scenariile școlilor. Dar noi am fost deschiși și anul trecut. Numai în starea de urgență am fost închiși. Dacă se pune menționează clar că after-school-urile să fie închise, atunci închidem. Dacă nu, nu. Anul trecut au spus că funcționăm; să vedem și acum”, a spus Ecaterina Dragomir de la „Afterschool Rainbow” din București.

Și after-school-ul de la „Magia Copilăriei” este deschis. „Dacă sunt școlile deschise am deschis și noi, dar cu un număr mai mic de copii. Noi funcționăm după aceleași reguli ca școlile și grădinițele”, arată una dintre educatoare care nu vrea să-i fie publicat numele.

Programele de tip „școală după școală” funcționează după aceleași reguli ca școlile

Nici Ministerul Educației și nici inspectoratele școlare nu au un număr clar al programelor de tip școală după școală, „pentru că multe sunt private”.

Inspectoarea Larisa Gojnete de la ISMB spune că after-school-urile funcționează după reglementările din ordinul comun. „Ele pot rămâne deschise, dar cu respectarea regulilor sanitare. În momentul acesta nu există nimic clar legat de after-school-uri, ele ar trebui să funcționeze la fel ca grădinițele și școlile”, a spus Larisa Gojnete.

Mașinile de la afterschool îi așteaptă pe copii după terminarea orelor de la școală

Pentru a funcționa, un program tip „școală după școală" trebuie să ia aprobarea de la direcția de sănătate publică pe raza căreia se află.

After-school-urile au funcționat și în anul școlar trecut cu respectarea măsurilor sanitare și dacă nu au avut cazuri de Covid, chiar dacă școlile au fost închise din cauza cazurilor de infectare.

Îți mai recomandăm De ce s-a grăbit România cu doza a treia și nu a renunțat la festivismul vaccinării miniștrilor