O boală dispărută de mult reapare în timpurile moderne. Fără un tratament simplu, are efecte grave

Romania - cross promotion photo ProTV

Scorbutul, o boală provocată de lipsa vitaminei C, cunoscută din Grecia antică și frecvent întâlnită în Evul Mediu la marinarii aflați în călătorii lungi, a reapărut în timpurile moderne, notează Știrile ProTV. Creșterea costului vieții și numărul tot mai mare de intervenții chirurgicale pentru pierderea în greutate sunt considerați factori care contribuie la revenirea acestei afecțiuni.

Scorbutul este tratabil, dar simptomele, precum oboseala cronică, dureri articulare, sângerările gingivale și petele pe piele, pot fi confundate cu alte boli.

Un caz recent din Australia, a implicat un bărbat de 50 de ani, al cărui stil de viață neglijent, cu o dietă săracă în fructe și legume, a dus la simptome severe. Testele au relevat o anemie și sângerări, iar bărbatul a fost diagnosticat cu scorbut după ce s-a constatat că nivelul său de vitamina C era nedetectabil. Tratamentul cu suplimente de vitamina C și alte vitamine a dus la dispariția simptomelor.

Medicii spun că, deși scorbutul ese totuși o boală rară în ziua de azi, în special în țările dezvoltate, factorii de risc au crescut din cauza costului ridicat al alimentelor nutritive și a complicațiilor post-operatorii din chirurgia bariatrică. Alte riscuri includ alcoolismul, fumatul, tulburări alimentare, obezitatea și medicamentele care afectează absorbția vitaminei C.

Citește mai mult pe Știrile ProTV.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.