Se scumpesc tarifele RCA. Toți proprietarii vor plăti mai mult cu cel puțin 35% față de anul trecut

Creșterile tarifelor de referință se regăsesc la toate categoriile de vârstă și de capacitate a motorului.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat tarifele de referință pentru asigurările RCA care aduc majorări la toate categoriile de vârstă șoferului și de capacitate a motorului. Tarifele de referință ASF sunt indicatorul esențial privind prețurile ce vor fi practicate de companiile de asigurări.

Cele mai mari scumpiri îi privesc pe 30 de ani care conduc mașini cu capacitatea cilindrică de peste 2.500 de centimetri cubi (cmc).

De cealaltă parte, de cea mai mică majorare la asigurare obligatorie se bucură șoferii între 51 și 60 de ani care conduc mașini cu motoare sub 1200 de centimetri cubi.

Tarifele de referință publicate de ASF în februarie 2023.

În funcție de categoria autovehiculelor și vârsta șoferului, creșterile primelor RCA variază între 10 și 40% față de tarifele de referință din februarie 2022.

Tarifele de referință nu sunt prețurile efective pe care le vor plăti oferii companiilor de asigurări, dar sunt un indicator esențial privind valoarea primelor.

Tarifele de referință publicate de ASF în februarie 2022.

Suma finală plătită de șoferi este influențată de mai mulți factori, printre care și sistemul Bonus-Malus, care ia în considerare istoricul incidentelor de trafic în care a fost implicat șoferul. Astfel, șoferii care nu au provocat daune primesc o reducere la prețul poliței, în timp ce șoferii care au provocat daune vor plăti mai mult.

Reducerea maximă pe care o poate primi un șofer fără istoric de daune este de 50% în timp ce majorarea maximă poate scumpi polița cu 80%.

Tarifele de referință sunt calculate o dată la 6 luni.

Îți mai recomandăm Cel mai mare asigurator auto din România, acuzat că a ignorat dosare de daună. Cum răspunde Euroins

Majorările tarifelor de referință pentru asigurările RCA vin pe fondul îngrijorări legate de sănătatea sistemului de asigurări.

Până acum trei mari companii de asigurări au dat faliment Astra, Carpatica și City, iar Euroins se confruntă cu un val de procese pentru neplata daunelor.

Compania fost dat în judecată de peste 100.000 de asigurați. În plus, conducerea Euroins a fost obiectul a trei plângeri penale din partea ASF.