Spectator printre susținătorii primarului Nicușor Dan în seara victoriei

Nicușor Dan a urmărit duminică seara rezultatele exit-poll-urilor din fața Primăriei Capitalei, alături de susținătorii săi.

La ora 16:00, pe 9 iunie în duminica alegerilor, la intrarea în Parcul Cișmigiu, colț cu strada Ioan Zalomit, în fața Primăriei Generale, își fac apariția carele de televiziune.

Operatorii caută cele mai bune cadre, iar reporterii încep să facă primele transmisiuni în direct.

Între timp, la sediul de lângă Arcul de Triumf al USR (Uniunea Salvați România), partid din care a făcut parte și Nicușor Dan, e liniște. Câțiva jurnaliști se ascund de căldură pe niște trepte, iar camerele așteaptă în linie.

Dintr-un colț al curții sediului de partid apar Dan Barna și Cătălin Drulă, care răspund întrebărilor din partea presei, în timp ce un elicopter se învârte în cerc, în jurul clădirii. Cei doi intră în sediu, după care se lasă, din nou, liniștea.

Declarații susținute de Cătălin Drulă, președintele partidului USR.

Înapoi pe bulevardul Regina Elisabeta, în fața Primăriei Capitalei, adevărata agitație începe după ora 21:00. Grupuri de susținători se văd venind dinspre Universitate, iar intrarea din Parcul Cișmigiu se umple de oameni.

Reflectoare, camere de filmat, microfoane, aparate foto - toate sunt îndreptate asupra podiumului de pe care Nicușor Dan susține, în cele din urmă, discursul de câștigător.

Jandarmii îi îndeamnă pe susținătorii candidatului independent, susținut de Alianța Drapta Unită, să nu iasă în stradă, însă numărul celor sosiți e din ce în ce mai mare.

Seara, cu câteva minute înainte ca Nicușor Dan să sosească în locația de unde a urmărit rezultatele preliminare.

„Ce v-ați activat așa, vine?”, se aude o voce din mulțime, pe la ora 21:30. Pe un monitor imens, echipa lui Nicușor Dan urmărește cele mai noi statistici de la vot difuzate la știri. La câteva minute distanță, apare și omul serii, într-un ropot de aplauze. Toți ochii se îndreaptă asupra lui.

Într-un costum negru și cu o lavalieră la rever, Nicușor Dan începe să-i salute pe cei prezenți. Face cu mâna oamenilor de la distanță, dă mâna cu cei care sunt mai aproape și privește, din când în când, statisticile afișate pe ecranul din lateral.

Nicușor Dan urmărind statisticile de la vot.

„Aia e nevasta lui?”, se aude din mulțime.

„Eu am venit special din Olanda pentru momentul ăsta”, se aude dintr-o altă parte.

„Mă vedeți la televizor? O să fiu de-a stânga primarului. Nicușor Dan adică”, îi spune o susținătoare cuiva la telefon.

Pe fundal se aud cântece precum „Another brick in the wall”, de la Pink Floyd și Rapsodia Română. Doi copii încearcă să intre în dialog cu primarul, chemându-l mai aproape, în timp ce oamenii scandează „Nicușor! Nicușor!”

Aceștia îi atrag atenția, iar primarul se apropie zâmbind de ei. „Mulțumim pentru autobuze, troleibuze și tramvaie”, exclamă unul dintre ei. Nicușor Dan dă mâna cu ei și se retrage vesel către podium. Mai sunt câteva minute până la ora 22:00, când devin cunoscute primele rezultate.

Nicușor Dan stând de vorbă cu doi copii.

Susținătorii din jurul său privesc cu entuziasm ecranul, în așteptarea victoriei. Poartă tricouri verzi cu mesaje precum „Am încredere în noi” și șepci albe, pe care stă scris numele celui în care cred că poate schimba orașul.

Susținătorii lui Nicușor Dan urmăresc ecranul pe care sunt afișate datele privind votarea.

În acest timp, Nicușor Dan pare neliniștit și se ține cu ambele mâini de podium; privește când foaia din fața lui, când mulțimea. Într-un final, unul dintre sondajele de pe ecran arată că noul mandat e asigurat.

Cu aproximativ cinci minute înainte de afișarea rezultatelor.

Toate mâinile din fața primăriei se ridică la unison și încep să-l aplaude pe omul din fața microfoanelor.

Momentul în care Nicușor Dan și susținătorii săi află primele rezultate parțiale.

„Să știți că niciodată politicienii nu câștigă alegerile. Alegerile sunt câștigate de comunități”, își începe Nicușor Dan discursul care urmează să țină șapte minute.

E întrerupt, din când în când, de și mai multe aplauze. Printre altele, anunță un referendum local pentru împărțirea banilor între Primăria Capitalei și primăriile de sector, și unul pentru cine răspunde de urbanismul din București.

După încheierea discursului, noul primar se apropie de mulțime, dă mâna cu oamenii și face poze cu câțiva copii.

„Pot să fac și eu o poză?”, întreabă un bărbat cu întârziere. Nu mai apucă fotografia dorită.

Nicușor Dan pleacă în aplauzele și țipetele de fericire ale oamenilor.

Nicușor Dan în mulțime.

La sediul USR din nordul Bucureștiului, reflectoarele luminează vila de un etaj, acoperită într-un banner cu mesajul „Alege România Modernă”.

„Întrebarea e când vine Nicușor”, se întreabă un cameraman.

În momentele de așteptare, unii fumează la intrarea în clădire. De la balcon, câțiva ochi urmăresc ce se întâmplă în curte.

„Când o să-l vezi aici”, îi răspunde cineva deranjat de mirosul unui trabuc.

În așteptarea lui Nicușor Dan, la sediul partidului USR.

Puțin după ora 23:00, Nicușor Dan ajunge la sediu și ține un nou discurs. În jurul său sunt fostul președinte al USR Dan Barna, Clotilde Armand, Cristina Prună, Claudiu Năsui ori Vlad Voiculescu.

La microfon mai vorbesc Cătălin Drulă, Ludovic Orban și Eugen Tomac, liderii Alianța Dreapta Unită, apoi se retrag în clădire.

Jurnaliștii rămân să-și planifice următoarele intervenții și încearcă să obțină interviuri cu Nicușor Dan.

Ultimul discurs al serii, susținut de primarul Capitalei, care a obținut un nou mandat.

Rând pe rând, liderii USR sau ai alianței care l-a sprijinit pe Nicușor Dan încep să plece.

Prima este Clotilde Armand. Se strecoară printre camerele de filmat grăbită de numărătoarea voturilor din Sectorul 1. Rezultatele parțiale de luni nu-i aduc vești bune.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.