Secretar de stat în MApN: Grupului de luptă al NATO din România se va mări/Toți aliații vor avea planuri noi de apărare

Your browser doesn’t support HTML5

Secretarul de stat în MApN, Simona Cojocaru, a anunțat că, la summitul NATO de la Vilnius, se va anunța creșterea numărului de militari ce vor fi dislocați în Grupul de Luptă din România. Astfel, Grupul de Luptă de la noi va avea 1.500 de militari străini. Interviul one2one, joi, la ora 8.

La Interviurile one2one, secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru, explică cele mai importante decizii pe care NATO le va lua peste două săptămâni, la summitul de la Vilnius.

Astfel, fiecare stat va avea un nou plan de apărare integrat într-unul regional, așa că va ști în detaliu ce trupe aliate și cu ce echipamente îi pot veni în ajutor în câteva zile în caz de nevoie. De asemenea, pe cine ajută fiecare stat aliat în cazul în care un stat membru NATO este atacat.

O altă decizie importantă de la summitul NATO va fi creșterea numărului de militari aliați ce vor face parte din Grupul de Luptă dislocat în România, după ce Rusia a invadat Ucraina, explică secretarul de stat în MApN. Acum, din acest grup fac parte 1.000 de militari francezi, olandezi, belgieni și luxemburghezi. Alți 500 vor fi adăugați.

Totodată, relația dintre NATO și Ucraina va deveni una mult mai importantă inclusiv din punct de vedere juridic. Actuala relație formalizată în cadrul Comisiei NATO-Uncraina, va deveni Consiliul NATO-Ucraina. Astfel, țara vecină se apropie și mai mult de o eventuală aderare la Alianța Nord Atlantică.

La summitul NATO, Aliații vor anunța și alocarea de noi ajutoare importante pentru Ucraina.